Učitelj

672 __РАСПРАВЕ_И ЧЛАНЦИ

Учитељ би примљен и одведен у школу. Оставши сам у школи с децом, он је своје предавање овако отпочео:

Узео,је своју малу ручну торбу и метнуо је на катедру (сто), па је онда ту торбу откључао и из ње извадио један празан револвер. Пошто га, је разгледао са свих страна и уверио се да је чист и исправан, напунио га је патронима, што су му у торби били. У. тај мах баш, кад је он довршио пуњење револвера, долете једна сврака и паде на вишњу, која је била с поља до прозора школских. Како је било лепо време и прозори на школи били отворени, учитељ потегне кроз прозор револвером и свраку на место убије. Сад је напунио потрошени метак, узео једну карту од обичних карата за игру, и то баш кеца, па је заковао жутим јексерчићима за:дувар иза леђа ученичких а повише њихрвих глава. Нанишанио је на онога кеца и свих шест метака сасуо је у средину карте баш онде где је значка кечева. За овим је поново напунио револвер и тако пуног метнуо та на катедру. За све време док је ово радио, учитељ није ништа говорио. У школи је владала гробна тишина; нигде се ни дах живе душе чуо није.

— Сад ћемо да читамо, децо; извадите своје читанке и нађите ту и ту страну. Читаћемо тај и тај чланак и. то редом. Ја ћу казивати кад ће један престати а други почети да чита. Пазите добро !

Отпочео се рад и иде да не може боље бити. Тишина и пажња не могу се боље пожелети. Само се један клипан, један најодраслији дечко из те школе нешто мешкољи и врпољи, као да му сто пундрака под кожом раде. Хтео би нешто да. отпочне, али се збунио, изгубио, не зна како ће.... не сме. 'То је тај клишша, који је био коловођа у свима нередима и изгредима, Он је досад увек први почињао да струже ногама, или да мумла, или да звижди, па су за њим то исто радили и остали ученици. И сад је клипан мислио да му треба нешто отпочети, па се домишљао шта ће и како ће. Осећао је, јадник, да му нико неће смети у помоћ притећи. Док се тако налазио у тој борби н недоумици, у том дође и на њега ред да чита даље из читанке. Он није могао наставити, јер није пазио.