Učitelj

999

П

Просветни Савет за целога свога живота бавио се још и учитељским кривицама и ако му то у одредби није изриком стављено у дужност. За првих година имао је стални дисциплински одбор коме су акта о кривицама упућивана, па је из непознатих разлога отпала овака подела и место одбора одлучивала је седница према рефератима. одређених лица. | -

На жалост, чланови Савета ни за ову улогу нису имали апсолутно никаквих подобности. Правници нису да би могли судити по закону, а оскудно познавање учитељског живота није им давало ни најмањег права на поротно суђење.

Учитељске кривице извиђају се и суде махом по тужбама општинске и полицијске власти, а и кад долазе од приватних у највише случајева треба гледати ове власти као подстрекаче. Тачно нерегулисано давање школских прихода; нерадо давање деце у школу услед чега долазе новчане казне и тешко наплаћивање преко општин. власти; застарело одржавање општинске контроле над школом и још сличне додирне тачке најчешће су повод за заваду са општинском управом. Полицијска власт и ако надзорна општинској, по наопаком схватању, гледајући у подесном избору лица за општинске часнике успех у служби, потпомаже општинску власт да би могла рачунати на услуге њој потребне. Па и сама на своју руку полиција је оптуживала учитеље за разне кривице, сматрајући се позваном да прати кретање учитеља.

Тужбе с таквим мотивима па и за стварне кривице ислеђује обично полицијска власт. Она је у прошлости и паковала и испитивала сведоке. Ислеђењу је давала тенденциозан правац, према потреби, користи и расположењу. Сви кривични спорови код грађанских судова ислеђени од полиције проверавају се на претресу пред судом. Полицијски реферати цене се пред Саветом као истинити, а казне које он изриче осим смртне пресуде не изостају много по тежини и последицама иза пресуда грађанских судова. Немајући окривљене и сведоке пред собом, чланови овако састављеног Просв. Савета не располажу потребним познавањем средине у којој се учитељ креће да би могли одвојити лаж од истине и судити само стварну кривицу.