Učitelj

940

То су само случајеви мистифицирања, где је Савет у заблуди.

Али има тужаба које потичу од министра просвете и полиције у којима се унапред зна жеља министрова. Сувременост у независности судова гледа један од битних услова правичности, а чланови Савета ничим нису заштићени од министрова утицаја при решавању. Савет је и свесно грешио решавајући спорове из области грађанских судова, без трунке кривице школске природе. ега није бунило ни кад су одређени референти учтивим извињењем одбијали саучесништво.

Не, не, овакав суд не импонује правичношћу. Савесан кроничар из архиве учитељских кривица за 26 година пружио би лепу грађу за оцену моралности доба у коме су кривице стваране и суђене.

Ш

Просветни Савет није особито ценио спрему учитеља. За прво време свештеници су по његовом мишљењу бољи школски надзорници, зато што су били учитељи, од активних учитеља. 29. априла 1882. године учитељ ванредни члан Савета продире својим предлогом и Савет кандидује школ. надзорнике и из учитељског реда. Овоме гледишту је био непоколебљиви заступник један од наших најбољих професора педагога, дугогодишњи члан Савета, који је с променљивом срећом и у другим питањима осн. школе обавештавао саветске чланове. Кад су политичке слободе биле шире, учитељи су ишли за школске надзорнике, и обрнуто, уз сужавање слобода сузбијани су и учитељи. 1886. год. министар замера Савету што није учитеље кандидовао за школ. надзорника, а Савет остаје при својој одлуци, поткрепљујући је писменим разлозима, па их се. после пет дана стиди, брише их и решава да се министру усмено реферују побуде за овако држање. 1887. године на | оваку исту примедбу Савет напушта своју одлуку и кандидује по жељи министровој 13 учитеља за школ. надзорнике. 1896, год. Савет износи разлоге зашто неће учитеље за ревизоре. Он вели: 1. школа одређеног учитеља дангубиће читав месец; 2. онај ко врши надзор треба да је вишег ранга од онога коме иде за надзорника; и 3. није