Učitelj

541

смисао закона да учитељи иду за надзорнике. Кад професори иду за надзорнике и у скупштину, школа не дангуби, не осећа се њихово одсуство, а код учитеља се то опажа; кад директор кондуитише професора зар ту није надзор над радом себи равног, нарочито по пређашњем закону гимназијском, кад су директори враћани за професоре а дојучерањи млађи постајао старешина. Али требало је рећи нешто у одбрану поступка непромишљеног, каприциозног. Критикован за овакав рад у јавности од учитеља, у недостатку разлога Савет доноси решење, да се умоли министар просвете да га од напада заштити!

Чланови Савета постављани од министра били суу за-. висности, под утицајем министра и других политичких личности. У осталом, мењани сваке године, њихова већина најчешће је груписана по политичкој боји да би се лакше свршавали послови. Сваки за себе могао је бити добар умни представник реда из којега је узимат, али заједно нису могли бити целина, која би зналачки и с потребним познавањем правилно упућивала рад у основној школи. Кад се томе недостатку придружи политички елеменат, који је Просв. Савет скоро редовно у себи имао, онда се тек може оценити невоља оних, којима је овакав Савет додељен за надзорника. Утицаји политичке и личне природе слабо остављају писмених трагова да би се могли регистровати. Они се осећају, виде се у неправичним пресудама и назадним правилима и решењима. Кад би се претресла архива Просветног (Савета можда би се нашло и таквих доказа, незабележених у записницима држатих седница, као што има забележено да је министар писмом тражио поименце лица за школске надзорнике. Али има један негативан доказ којим се најјасније с меродавне стране утврђује да је постојао утицај.

_ У говору којим је министар просвете 13. окт. 1900. год. отворио седнице Просв. Савета за ту годину, после комплимената упућених личностима које састављају ту установу налазе се и ова места: „Али Ви мене, господо, не познајете довољно, управо не познајете довољно моје назоре као Министра просвете, нити знате какво ће бити моје понашање према Глав. Просв. Савету, с тога сам желео да Вам још на првом састанку изјавим: да желим најширу и нај-

Учитељ 36