Učitelj

942

већу слободу у мишљењу и раду саветском. Ја Вам, господо, обећавам, да ћу највећу пажњу поклањати Вашим одлукама и најстроже пазити да Ваше одлуке буду ресултат независног решавања и да буду поштоване. Свечано Вам пзјављујем да од мене нећете добиваши никаквих приватних порука при решавању предмета, које Вам будем упутио. Кад год Вас будем о чему упитао поштоваћу Ваше мишљење и убеђење.“ Кад се један министар налази побуђен да Савету каже, да му неће слати приватне поруке " при решавању предмета које му упућује, значи да је, тих порука раније било и да он поштујући слободу савести не "жели одржавати ружне ствари.

Просветни Савет је без иницијативе, По садањем уређењу решава што му министар упути. Да нешто уради из сопствених побуда нити има ослонца у закону, нити је он покушавао извојевати то право за себе. Међу тим с тако пасивном улогом пропадају идеје, ако би их било код Савета, које би, остварене, могле изазвати јачи покрет у школама о којима се стара. То је законски недостатак, осетан и велики, јер спутава слободно дељање код једне тако важне установе.

Он није имао ни континуитета и раду. Годишњим мењањем личности, без сталног програма, с дневним редом испуњеним министарским питањима, с непречишћеним појмовима о стварима основне школе, он се колеба у овим питањима, испитује и лута и ресултат је тога да се прима оно што је раније оглашено без вредности или одбацује

што се раније ценило. И томе се мора доскочити. Изабраним _ 3:

личностима треба осигурати извесан период времена за рад, а делимично смањивање омогућило би, да заостали чланови отклањају контрадикције ако би се појавиле у раду.

М

После критике уређења и рада на реду је рећи како би требало уредити одсек Просветног Савета, који би се бавио питањима основне школе.

На првом месту мора се изменити лични састав и начин избора. У Савет за основну школу морају ући професори педагози, које кандидује Професорско Друштво и учитељи основних школа, које кандидује Учитељско Удружење или

окружна учитељска већа. Из унутрашњости учитељи чланови