Učitelj

943

Савета, бар двапут годишње позивати на седнице, могли би у исто време бити иследници за учитељске кривице у дотичним крајевима, које би по тежини морале доћи пред Савет на решење. Избором узели би се и школски лекари, кандидовани од Санитета, а по положају ушли би референт за основну наставу и управитељи учитељских школа.

Дати право Савету да министру подноси предлоге школске природе с тежњом за побољшање прилика основне школе. У случајевима нејасности законске, где се не мора тражити тумачење Народне Скупштине, затражено и дато саветско мишљење да буде обавезно. Уопште законом осигурати важност саветским одлукама и за случајеве где се министар не би сложио с таквим мишљењем. За дисциплинско кажњавање учитеља. придати Савету правног референта да му подноси стручно мишљење са сваки случај посебице. Док су чланови Савета државни службеници, којима није законом зајемчена сталност, да не могу без пристанка бити премештени. Да ни један члан Савета не може без молбе бити пенсионисан, осим случајева од три лекара констатоване душевне или телесне неспособности. Све ово важи за чланове избором одређене.

Овде пропуштене напомене и детаљи за овакав Просветни Савет унели би се при а законског пројекта.

ДНА

ИЗ ХЕРБАРТОВЕ ПЕДАГОГИКЕ.

Као што смо већ у почетку споменули, друга је помоћна наука Педагогике Етика. Етика је наука о моралу! или добру и злу. Она нас упућује како да се управљамо у раду, и с тога се зове и Практична Философија. Теориска философија не говори о томе, шта треба а шта не треба радити. Она испитује, на пример, како воља произлази из представа, шта је она; да се пресуди да ли је добра или зла, да ли треба да буде или не, то спада у област /јракшичне Философије. 1 Нета, У, стр. 78. 36% |