Učitelj

651

молби (стечајем) или, у нарочито одређеним случајима, по казни или по потреби службе.

О првом праву овога члана ми засад нећемо ништа говорити, јер нисмо још стекли уверења, да се може и хоће другојаче да ради, него што је законодавац прописао. Нас ће се тицати само друго право: право на премештај учштељски.

По данашњем закону могу бити три начина за премештај: а) стечајем (по молби), 6) по казни и в) по потреби.

Премештај по другом начину, т.ј. по казни може бити само у једном једином случају, означеном у чл. 52., по коме „наставник може бити кажњен премештајем у друго које место, ако добије двапут (ваљда узастопце) неповољну оцену рада (успеха) у ком случају не добива накнаде селидбених трошкова, и, по чл. 36., не може се јављати на стечај за место из кога је уклоњен, док му не истече један период за повишицу. Сем овог наведеног случаја за премештај по казни, других случајева закон не познаје. Чини нам се, ако се не варамо, да се практикује премештај по казни и за друге случајеве, које закон не познаје нити их прописује. Такву појаву, ако се заиста деси, треба законом у руци најенергичније жигосати и најактивније сузбити.

Премештај по трећем начину, т.ј. по потреби може се наставник преместити у два случаја, по последњој алинеји чл. 34., и то: кад му се школа затвори и кад се због недовољног броја ђака његово одељење укине. У оба ова случаја премештени наставник има право на накнаду путног и селидбеног трошка (према закону о дневници, подвознини и селидбини државних чиновника и службеника од 19. фебруара 1892 год.) Овако премештени наставник биће постављен, по чл. 38., у друго место, које ће бити, по могућству, равно оном, из кога је премештен и у које се може попово вратити без стечаја, ако би се у њему, у. току-те године, указало празно место (одељење). Има случајева, где су предлагане за затварање и затваране школе без икаквих оправданих разлога (као нпр. дебрчка и меховљанска у срезу посаво-тамнавском 1906. год), сем ако је био, можда једини, разлог тај, да се дотични наставници могу одатле „по потреби“ преместити куда се хоће.