Učitelj

ЛАВ ТОЛСТОЈ О ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ 921

Природно васпитавање, које је Русо проповедао и које је било огроман корак унапред, јер је било блиско ка свој природи, а нарочито природи човековој, — без услова слободе не може дати добрих плодова. И природно се васпитавање може натуривати, наметати насилно, и тада оно, исто као и схоластичко, књишко васпитавање, неће дати човеку да се истински развије, и може такођер на свој начин исакатити човека, као и све, што се насилно врши над њим.

ЈМ

Други примењени закључак Толстојев из идеје истинског уважавања детета у области васпитавања јесте опит, експерименат као једини метод васпитавања.

Полазећи од права приморавања детета, насилна је педагогика изводила своје системе васпитавања једино из личног мишљења и увиђања васпитача, учитеља и родитеља. Она је стварала по свом ћефу свакојаке системе, планове, програме васпитавања и образовања и нагонила је децу да се васпитавају по њима.

Фину психичку организацију деце са њиховим компликованим душевним светом педагогика приморавања представљала је себи у облику некаквог суда, који је отворен свакоме, ко само зажели да га напуни, у који свако, ко само буде имао смелости да се назове детињим васпитачем, има право да улива какву он хоће садржину, не водећи рачуна о потребама, тежњама и жељама деце.

Најбољи међу представницима те још и данас уобичајене педагогике приморавања, који су волели децу те су стога почели да признају значај експеримената, изводили су из свога опита лажне закључке, јер се њихов опит изводио у условима оног старог приморавања деце. Њихов је експерименат радио са децом и учите љима, који су били покварени системом приморавања, а и сам је био приморавање, и стога је био лажан експерименат, исто тако, као што се не може сматрати као прави физички експерименат – експерименат са поломљеним приборима и поквареним материјалом, или експерименат, који изводи научењак са помућеним видом и дрхтећим рукама.

Толстој је у својим педагошким списима иу свој својој педагошкој пракси прокламовао и доказао да је једини прави, истинити метод васпитавања — прави опит; да васпитач и учитељ, прилазећи деци, треба да тражи упутства пре свега у њиховим по-