Učitelj

284 УЧИТЕЉ 30. јули употребили смо поглавито на

Разгледање Прага.

Праг је по величини трећа варош у Аустро-Угарској монархији. Лежи на 509, 5', 19 сев. ширине н 820, 5', 8 ист. дужине.

Варош се диже на 5 брежуљака с обе стране Влтаве. Састоји се из 7 квартова који се зову: Стара варош, Рова варош, Мала страна, Храдчан, Јозефштат, Вишеград, Холешовица, Бубенча.

Варошка предграђа се зову: Карлин, Смихов, Краљеви Виногради и Жишков.

Становника у Прагу има око пола милијуна од којих пропентално долази на Чехе 909, а на друге народности 109.

Од школа у Прагу налазе се 2 универзитета (1 је чешки а ! немачки) 2 технике (опет је 1 чешки а друга немачка), 13 чешких и 1 немачка средња школа, 1 женска гимназија 5 учитељских школа (3 чешке а 2 немачке) 2 више женске школе од којих је 1 чешка, 52 основне чешке и 6 немачких школа, 2 трговачке академије, 1 сликарска академија, 1 конзерваторијум и др.

Цркава у Прагу има 134 од којих су 55 католичке 4 евангеличке, 1 православна, 30 јавних капела 22 манастира и 22 јеврејске синагоге.

Од 3 народна позоришта у Прагу 2 су чешка а 1 је немачко. У' народном дивадлу (опери) гледали смо Сметанину оперу Продану Невесту а у општинском позоришту на Краљевим Виноградима Врхлицкову Гођиву.

Најлепши је изглед на Праг, који има заиста један од најживописнијих положаја на свету, са Храдчана и Белведере.

Храдчан је најстарији и најзанимљивији део вароши. Њему је поставила темељ још кнегиња Либуша која се удала по познатој народној причи за сељака Пшемисла оснивача чувене династије Пшемисловића. Ту је двор Карла ЈУ (у коме има око 440 соба) који је владао од прилике кад и наш цар Душан и који је највише Праг украсио и подигао. Из његовог су доба најчувеније грађевине Прашке. Он се назива у њиховим историјама и отац отаџбине. Карло ТУ поставио је и темељ најглавнијој цркви тамошњој црква Св. Вида (Вајта) која још није потпуно догређена. У овој цркви се налазе 12 капела од којих је најзнатнија Вацлова. У овој капели се налази гроб Св. Вацла и споменик Јов. Непомука, који стаје 400.000 круна. У свакој од ових капела налази се по нека старина. Ту су гробови чешких краљева, архиепископа, и др. знатних људи, као и многе знаменитости археолошке, историске, уметничке и религиске. Ово је таква знаменитост у Прагу да нико не треба да пропусти прилику који дође у Праг да је не види. ;