Učitelj

УПОЗНАВАЊЕ ШКОЛ. ДЕЦЕ СА СЕКСУАЛНИМ ЖИВОТОМ 901

неки ђаво, те сам морао зло урадити.“ Све се дакле своди на овога ђавола напасника. Он је заводник; њега треба да познајемо; против њега морамо да се оружамо, да бисмо га могли обуздати и савладати.

Човек може да има све знање овог света, али га оно неће предупредити и одвратити да не учини дело, на које га неодољивом силом гурају силни нагони, моћна чуства и утврђене страсти. То важи особито с погледом на вољина решења у области најбујнијег нагона као што је полни. У свест човека са разбуктаним полним нагоном унесите сву науку, све знање философа и научника овог света, па ћете се уверити да ће тај човек следовати само и једино подстицајима свога нагона, а ова маса тога стеченог знања не само да га неће од тога одвратити, већ ће му управо послужити на то, да се нагонска страст на што вештији и смишљенији начин задовољи.

Сасвим су друге природе они психични чиниоци који при навали силних нагона, распламтелих чустава и разјарених страсти на људску вољу, овој прискачу у помоћ, те да ту навалу одбију и савладају.

Као што су инстинкти чиниоци примарне — првобитне, више физичне природе, тако исто има и психичних чинилаца секундарне — другобитне природе, који с човеком нису рођени као готови, већ су стечени животом и његовим утврђеним начинима, као што су: васпштање породично, школско, религиозно-црквено и друштвено. Овим васпитањем се у душу човекову намерно уносе благородна чустшва пили осећања са големом топлином њине ватре (тако званим интересима), којима као психични савезници у помоћ придолазе асоциације наравствених пдеала у облику моралних начела, аксиома, принципа, што нам их у изобиљу пружа веронаука, народна философија, историја, биографија, примери и лично искуство. К томе ваља имати на уму да међу осталим природним инстиктима има и нагон за самоодржања, код неког у већој код неког у мањој мери. Међу разне облике овога нагона иде и опће позната урођена стидљивост младежи.

И сад у случају — нек нам је дозвољено то исказати