Učitelj

318 УЧИТЕЉ

Стадо на ливади.

Посмгтрати: 1. Стадо на пасишту и у тору. 2. Отрижење оваца. 3. Овце у стаји.

Припрема. Ован — овца — јагње. Шта раде јагњад по ливади (Јагњад скачу и играју се весело тамо амо. Блеје). Како · зовемо вуну од овце (— руно). Зашто се употребљава " Да ли је "чиста вуна на овци: Шта раде људи кад хоће да добију чисту вуну: Каква је овца по нарави“ Како се зове онај што чува овце # Ко је његов помоћник

Излагање. 1. Човечија брига о овци. Згодним питањима допуњујући оно што деца не знају извести ово: Од вајкада је овца била, предмет особите бриге човечије. Још од најстаријих времена за њу се зна да је била домаћа животиња. Син првога човека на земљи био је пастир.

Чобанин изводи из стаје овце на зелену ливаду и прати га до бистрог поточића.

"Ако се које јагњешце умори он га узмеу наручје, а кад се загуби изводи на пут.

Ноћу је чобанин на пољу са својим стадом. Он спава у колеби а овце у тору.

А зими #

2. Каква је корист људима од оваца“ Да ли човек држи овцу лепоте њене ради Хајде да овцу испитамо мало боље. Каква. изгледа стара овца # (Глава јој је дугуљаста. Уста шиљата. Тело дебело, покривено густом длаком. Ноге мршаве. Напред имају два прста, на којима се налазе папоњиц).

(Овце су већином беле, ма да их има и црних и шарених али ређе. Овнови имају рогове велике чешће добро извијене. Старе овце нису лепе, а за јагљад се каже да су умиљата).

Дакле човек не држи овцу због њене лепоте. Већ због чегаг Вуна се њена употребљава за одело и другу људску потребу. Месо лој и млеко.

Асоцијација. |. 1. Овца има вуну. Које још животиње имају вуну А мачка, свиња, кртица 2. Овца има паџнке. Које још "животиње имају тог А мачка, кртица 3. Овца је добра стрпљива | животиња. А каква је мачка, пас:

ПЦ. 1. Које животиње сисају своје младе“ Како храни ласта своје младунце“ Шева:

Ш. Које се још животиње чувају у ешадуг