Učitelj

714 5 УЧИТЕЉ

138. У бијеле дјеце даровитост се умањава добом итоу свим предметима. (Ис).

"139. Глупа су дјеца најмирнија, а немирна дјеца су најгтлупља. (Исти). - -

140. Укрштавање народности не изгледа да је најбоље у погледу на развој духовне способности потомака. (Исти)

141. Пубертална периода надмоћности дјевојчица над дјеча-

цима у погледу на висину, висину кад се сједи и тежину скоро годину дана дуже траје у дјеце радничког сталежа него лиу дјеце, која не припадају радничком сталежу, већ професионалном и меркантионом. (Иста).

142. Дјеца са абнормалностима инфериорна су у (висини, висини кад се сједи и у обиму главе него ли остала дјеца. (Исти).

143. Абнормалности се најчешће јављају кад дијетету пробрјају зуби и у добу полне зрелости.

В. ЗАВРШЕТАК.

Вријеме је да се и ми Срби и Хрвати подухватимо оваких научних испитивања. У данашње вријеме за нас би од огромне вредности била антрополошка испитивања, а нарочито краниолошка и антропометријска. Тиме би попувили чувени рад нашег одличног етнолога Др. Јована Цвијића. Заиста је жалосно да Срби и Хрвати све до данас немају оваких испитивања, а она су од еминентне важности по југословенско зближавање. Језик и обичаје може примити једна раса од друге, ал' антрополошке особине не дају се тако на пречац промијенити. Само помоћу строго антропометријског испитивања моћи ће се доказати, да ли у некојим српским провинцијама (нпр. у Маћедонији и Старој Србији) живи прави српски типус и политичко држање њихово. То је једина метода да се научно ријеши проблем од ког многи зазиру.

Послије ових испитивања треба. да се у нас заведу чисто психолошка и педагошка испитивања, која су данас тако велзки мах захватила у Њемачкој, Швајцарској, Оједињеним Државама

"Америчким, Француској, Инглеској, Русији и другим сјеверо- ев-

ропским државама.

Ово је тим преча потреба, што је у нас шпекулативна Хербартова педагогија и психологија постала званична. Мјесто оних досадних и површних педагошких и психолошких фраза треба да се отворе, психолошко-педагошке лабораторије, па да једном љуцки