Učitelj

НЕШТО О НЕГОВАЊУ МУЗИКЕ |, | 129

интелектуалног, данас се само разум васпитава, само се за знањем иде, а душевни живот остаје занемарен. Модерно би васпитање требало да одстрани овако једнострано васпитање омладине, оно би требало да развије у детету и младићу одушевљење за, лепотом, да негује његову фантазију и ентузиазам за лепим. То су основне мисли овог научењака, у којима се садржи критика на данашњи метод васпитања са претрпаним научним материјалом са кога омладина не доспева да се и васпита, зато и имамо у данашњем друштву много научењака а мало карактера.

Лепа књижевност и уметност дају највише материјала за естетичко образовање омладине. Ми ћемо се овом приликом задржати само на једној грани уметности и то на музици.

„Музика — вели Ј. Миодраговић: — најдубље утиче на срце Радост је и родитељска и дечја, кад деца могну одсвирати машто. А кад то буде још лепше и у већој мери, онда се не зна ко осећа већу пријатност: или они који свирају, или они који слушају. И школа треба. да буде главни ширилац музике у масу народну исто онако, као што је она ширилац и свих других тековина и добара културних.“ -

По напреднијим државама држе се нарочити конгреси где се музичка питања решавају. Ми ћемо овом приликом да поменемо да је прошле године било значајнијих музичко-педагошких конгреса у Берлину, у Солотурну и у Хамбургу.

На овим је конгресима расправљано о задатку певања и музике на дому, у основним и у средњим школама. Говорили су многи одлични педагози и музичари. Тако н.пр. Роле је говорио о штетним последицама данашњег школског певања и доказивао је да још основна школа мора да поради како би ученици 1. лепо. певали; 2. певали по нотама и 3. научили известан број песама, напамет, то се пак само може онда постићи, ако су учитељи спремни и одушевљени за тај предмет. _

Д-р Конрад Ланге у свом духовитом предавању доказивао је, да је уметност неопходно потребна допуна нашем животу, јер му она пружа хармонијско образовање и буди уметничку свести код оних, који нису уметници по занату.

Д-р Рихард Батка говорио је о значају неговања музике на дому. |

1" Наставник књига ХУ]. стр. 118.