Učitelj

748 а УЧИТЕЉ

дужности учитеља.“ То су обично људи, медиокритети, који се у учитељском послу ништа не разумеју и који су ту дошли само ради „ухљебија“. На жалост међу овима морамо апстраховати оне за које се вели да имају сумњиву моралну прошлост, те да би могли вршити учитељску дужност. Као медиокритети у учитељству они упућују ученике да у својем моралном поступању полазе са гледишта, која су само по форми етичка док су садржином својом у ствари себични мотиви. Васпитавајући омладину шако васпитшавају себичњаке, а себичност није моралнос.

На тај начин и оно мало уде „моралности“ која се из школе изнесе, изгуби се у породици и друштву, те у грађана изазивље сумњу, да се васпитањем не може ништа учинити или да се њиме постижу супротни резултати.

Износећи ову непријатну истину о васпитању у ужем смислу, држећи се увек изреке: „Аписиз Рјајо, зед тпавј5 аписа уегаз“, верујемо, да се одклањањем ових узрока, неће у наших грађана појављивати мишљење да школа није потребна, јер не васпитава.

Лесковац.

Шволске зграде

М, В. Поповић,

За напредак наше народне школе, неоспорно је врло важно питање о школским зградама. Међутим ми ту врло слабо стојимо, и та се слабост датира од првих почетака нашег школског развића па, на жалост, траје још и данас.

Ми, пре свега, немамо ни близу онолико школских зграда колико нам треба, а добрих школских зграда имамо врло мало.

Једпа савремена и врло потребна школска установа, стални школски надзор, за време свога врло кратког трајања, учинио је врло много за подизање школских зграда код нас. Ма како била код нас подељена мишлења о сталном школском надзору (свакојако мораћемо га опет завести) мора му се признати да је имао пуно успеха у раду на подизању школских зграда и отклањању многих спољних школских неприлика. Многе новије и савременије школске зграде или су подигнуте, или је рад на подизању њихову отпочео, за време сталног школског надзора. У последње