Učitelj

750 УЧИТЕЉ

времене школске зграде које би се у будуће отварале и дозвољавати их у најмањим размерама и при врло великим потребама, са најдужим роком од 5 година. Сваку привремену зграду по истеку рока безусловно затворити (ово предвидети и законом). Кад задату реч не одржавају они који се налазе у врховима централне управе, с каквим онда правом може ко захтевати, да своју реч одрже они, којима често и користи (ма она и не била стварна) донесе неуспуњавање обавеза према школи и неодржавање задате речи; Уз школске зграде по селима морају се, безусловно, подизати и станови за наставнике и локали за преноћивање ученика, где је то потребно.

Нарочито треба пазити при подизању станова за наставнике, да се они подигну онако како то,законски прописи у свему захтевају, како би се школске општине сачувале излишних, а често и врло осетних издатака због „недовољног и непрописног стања“.

Ми имамо, мора се признати, доста села у којима је живот школе и учитеља врло мучан са теренских и других прилика. Исто се тако мора признати: да су та села наша, да у њима мора постајати школа и учитељ, да и та села имају права да се ради на њихову култививању и да им се и помоћу школе живот олакша. С тим се морамо измирити и предано радити, да се та места што је могуће више култивишу, да школско прилике у "њима постану што сношливије, чак добре. Учитељи су позвати да на овоме највише раде, а сви остали фактори да им у овоме указују што искренију моралну потпору и материјалну помоћ, а ово је обоје врло често, подједнако и важно и потребно. Исто су тако учитељи најпозванији да у својим местима раде што више што озбиљније, што преданије на подизању школских зграда. Они треба у овоме да предњаче и убчју и пером и делом. У свакој прилици једна је од првих дужности учитеља да увек чувају и сачувају школску општину свију излишних издатака. Да би увек имали оно што нам треба, не треба никако чинити издатке на оно што нам није потребно. Ово важи за појединце, па и за заједнице. Један немачки школски надзорник, који је век свој провео у служби школе и просвете, који је имао много топлине и љубави за школу и учитеља, рекао је праштајући се са учитељима поред осталога и ово: дужност је ваша да сачувате школске општине ма и најмањег излишног издатка, како би оне биле у стању да све школине потребе на време задовоље. Није никако.