Učitelj

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 151

излишно да се ове речи и код нас има више претераности у супротном правду.

= »

Наш садашњи закон школски оставио је да школу подиже и потребама снабдева школска општина (чл. 13 ), што је и најбоље и најприродније. Сиромашним општинама, при подизању школеких зграда, притичу у помоћ: срез, округ и држава (чА. 15.). Ова је допуна (чл. 15.) потпуно оправдана, овом се може много помоћи, само је треба добро организовати, истрајно на њој радити и савесно је изводити.

Навели смо већ одредбу школ. закона, по којој подизање школа помажу, поред општина, још и срез, округ и држава. Да не би било т. зв. колизије (сукоба) законских одредаба код појединих закона (на шта се сад врло често указује) потребно би било и у закону о ошштинама, као и у закону о уређењу срезова и округа учинити потребне измене, по нашем уверењу у овоме смислу:

да све општине, које немају подесну школску зграду, уносе у свој буџет по 800—1200 д. све дотле, док зграду не подигну.

да среске скупштине уносе у своје буџете суму од 4—6000 д. из које би давале помоћ општинама за подизање школ. зграда. Ова би помоћ могла бити у суми од 1000—1500 д. Суме које, на ову сврху, прикупе општине и срезови слале би се министарству просвете које би их предавало Управи Фондова на чување. Кад отпочне рад на подизању зграде министарство би одређене суме слало школским општинама.

да окружне скупштине уносе у своје буџете по 15—20.000 д. и из те суме помажу школ. општине са 2—8500 д. Сумама које округ на ову сврху даје располагала би окружна благајна.

(Срезови и окрузи уносили би за три године одређене суме у своје буџете, а доцније би се те суме могле смањити, а евентуално и изоставити, ако би се увек у резерви имало онолико колико је одређено на ову потребу.

Држава такође мора помагати. Она је за ову ствар највише заинтересована (она тражи обавезно школовање) она се за њу мора највише и заложити. Потребно је да држава у свој буџет уноси 150.000 динара, те да из те суме помаже школ. општине са оноликом сумом, са коликом их помогну ерез и округ укупно (да би се од државе добило што више, били би и срез и округ издашнији).