Učitelj

ИВ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 269

реда клупа са по три седишта ваља оваако радити: наставник-ца, рекне ученицима-цама: „Спремите се за одмор!“ и ученици-це одмах устану и држе каџе у рукама. Или: „Спремите се, да идете кући!“ и ученици-це у тишини спреме своје ствари и стоје на својим местима, очекујући да се моле Богу, па да иду кућама. А ако ученици-це не иду кућама, него на одмор, наставник-ца, ће рећи: „У редове!“ а ученици-це из првог реда с десне стране и из другог реда клупа“ с леве стране између по два из сваке клуџе и начине ван клупа два реда; а сваки трећи ученик-да, из првог и другог реда клупа, излази из своје клупе и стаје између клупа, те начине трећи ред. Повле овога наставник-ца рекне; „Полазите!“ на шта први ред, све два и два, излази из учионице, за њим излази други па трећи ред. — Да не би само први ред увек први излазио, треба једне недеље да излази први ред; друге недеље да излази први други ред, а први ред да излази Џџоследњи и тако редом. Ова промена веома повољно утиче на ученике-це, јер се њом и правда задовољава.

У разредима где нису клупе са по три седишта или где има, пи више редова клупа, ученици-це могу излазити из клупа и на тај начин, што би најпре излазио први ред клупа, па после други итд. Наравно и овде пазити, да један исти ред клупа не излази увек први.

7.) Врло је непријатно видети и чути свађу и грдњу, а још непријатније, кад се оне претворе у тучу! Колико год може човек нека избегава ове непријатне призоре, који душу обеспокојавеју и трују, а учасницима свађе само зло доносе. Људи треба да, што више владају собом, својим осећањима и да им не дају на вољу, да осећања разум потчине. За то је и мудри Соломун рекао; „Човек, који је кадар од зла уздржати се, више вреди нега онај, који је кадар читаву војску да садвлада“.

Кад је тако, онда треба ученицима-цама разним примерима из свакидашњег живота, да им улијемо у душу: да је ружно и гадно свађати се, задиркивати се, издевати разна погрдна имена

тући се! Утицати на њих, да су питоми, добри и да у слози м љубави живе.

8). Код разних наставника-ца на разне се начине јављају ученици-це за време предавања, као се врши пропитивање. Тако кад наставиик-ца упита ученике-це, да ли ко зна да одговори, а они одговарају: „Молим, господине, ја знам !“ Други: Ја знам!...“ и тако се дигне читава граја у учионицн и поремети се ред, а