Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 308

1. Да се изједначе плате учитеља и учитељица.

9. Да се додели станарина свима и учитељима и учитељицама према размери која данас постоји.

3. Да се смањи рок службе на 80 година.

4. Да се станарина даје учитељима а на стручним течајевима и

5. Да се рачунају у године службе и оне пре испита оспособљења. „Мање од овога“, вели „О сЊејек] Ојав“, што се тражило, тражити се није могло. И ако је пет тачака ту ипак свих пет скупа кад би се биле уважиле, не би повисиле покрајински прорачун толико колико повиви именовање петорице виших државних чиновника, који раде као помоћници у покрајинским уредима“.

УК. СРПСТВО У УГАРСКОЈ

Нова дисциплинарна правила за српске народне учитеље у Угарској. Министарство Просвете у Угарској известило је све вероисповедне школске власти у Угарској да је узело на знање дисциплинарна правила за вероисповедне учитеље осн. школа, која су му приказана „израђена су на основи прописа 28. и 24. 5 ХХУП зак. чл. од 1907. год. Пошто се према пропису поменутог закона дисциплинарна правила морала приказати знања ради Министру то пре тога нибву могла ни ступити у живот. Министар је наредио да се од сада дисциплинарни поступак противу учитеља води строго по пропису ХХУП чл. зак. од 1907. и по дисциплинарним правилима која је он примио к знању. Да би се пак избегла и могућност неспоразума, министар је ставио изван снаге наредбу угарског намесништва од 1858 о коначном отпуштању римокатоличких, православних и грчко католичких (унијатеких) учитеља основних школа. По тој наредби није се могао отпустити из службе ни један вероисповедни учитељ док није Министар Просвете на то пристао. Од сада ће се пак истом Министру слати само пресуде у оним дисциплинарним парницама

које су покренуте по његовој наредби, у осталима ће послати правне пресуде највише аутономне власти.

Услед ове министарске наредбе ступиће у живот нова дисциплинарна правила за српске народне учитеље у Угарској, која је на основу предлога стручне школске анкете прописао српски нар. школ. савет својом одлуком од 17 новембра 1908.

„Школски лист“ званични орган школски у Карловачкој