Učitelj

304 У чи тв Љ

Митрополији вели за ова нова правила да су израђена на слободоумној основи са. обавезним јавним суђењем. Стручна школска анкета пре израде саслушала је мишљења свих месних учит. зборова и уважила многе оправдане жеље и примедбе. Може се слободно рећи да су израђена уз суделовање целог српског учитељства. То је свакојако велики напредак кад се узме у обзир да пређашњи школ. савет није хтео ни да чује о измени дисциплинарних правила по жељи учитељства него се грчевито придржавао старих назадњачких правила противу којих се учи тељство одлучно борило. УК.

ХРВАТСКА И СЛАВОНИЈА

Уређење учитељских плата у Хрватској и Славонији. „Хрватски Учитељски Дом“ јавља, да је 9 новембра ове године одржана у Загребу анкета, у којој су били изасланици учитеља и школски надзорници, који су додељени на службовање земаљској влади. Сврха јој је била: да тачно прибере све жеље народнога учитељства који би се могле узети у обир при коначној редакцији законске основе, о уређењу учитељских плата.

„Магодпе Моуе“ јављају, да је бан наредио, да се та законска основа што пре изради, пошто се питање о учитељским платама не може више одлагати. Но још пре састанка сабора мисли влада да повиси учитељске плате, бар тако се даје закључити из писања „Магофић Моута“ које наговештавају, да ће влада учитељство изненадити у скоријем времену повишицом плате и тако ће учитељетву сванути „сретно ново лето“.

Чујемо, да је влада наредним путем повисила учитељску плату са 200 круна, па ће тако основна плата износити 1000 круна. Још је влада издала наредбу по којој се учитељу може петогодишњи доплатак ускратити или обуставити на краће или дуже време само на основу правне дисциплинарне пресуде. Према томе неће морати више учитељи да подносе нарочиту молбу за добијање 5-годишњег доплатка (повишице), него ће се истим учитељима достављати то званично. |

Отварање српских аутономних школа у Иригу и околини. Дознајемо, да су неке општине у Иришкоме котору намерне, да отворе српске антономне школе. Црквена општина у Бешнову већ је донела одлуку у тој ствари.

Сад се спрема црквена општина у Иригу, да и она отвори