Učitelj

_ ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 305

српоку аутономну школу, управо одлучиће, да тамошњу отшту народну школу за српску децу претвори у српску аутономну народну школу са 6 учитељских снага, а одмах ће креирати још једно учитељско место. Иришка је ошштина спремна, да отвори и вишу српску девојачку школу.

Да би отварање српске школе ишло без тешкоћа, Иришка црквена општина, је вољна, да за своје учитеље уплати аутоному, мировинску уплату за досадашње године службовања тамошњих учитеља. Црквене општине у Врднику, Крушедолу и Привини такође, спремају да отворе српску народну школу.

Радујемо се овом покрету.

Ипак на ове чедне захтеве сабор није пристао, или боље нису пристали људи, који јако цене српско учитељство и народну просвету, те ти били радосни кад их неби ни било.

Од свих пет захтева учитељства сабор је прихватио само један, али и то делимично. Закон, којим се урачунавају три, евентуално две године службе учитељства кад иде у мировину, права је иронија, те мирне савести можемо рећи да су господа на земаљском одбору очинском брижљивошћу пуне две године дапа проучавали, како ће заслепити учитељство и дати му онолико колико се мање дати не може. Кад би се биле уредиле петогодишње доплате према овим трима евентуално двема годинама службе, било би се учитељство донекле задовољило, премда, ни онда одвеселило. Да видимо у чему састоји то побољшање учитељских плата новим законом.

Учитељи су дужни да по старом закону служе 35 година сталне службе и тада имају мировену од 2400 кр. По но новом закону дужни су служити 82 евентуално 38 године за да добију исту плату 2400 кр.

Што дакле добивају.

Добивају 3 евентуално 2 тридесетине или ти вам 136 кр. након 35 године службе стално од испита успособљења. Да су господа уредила квинквенале према овоме закону и да су свим учитељима делили месни двоплатак урачунат у мпровину, онда би били тек задовољили привидно учитељство, које неће никад светнути с' ума да се бори и даље за својим екзистенцију и да тражи оно што га по Божјем и људском закону прати, а то је крух свагдањи. Које какве мрвице не одбија, али га не. весели нити загрева од чорбине, чорбе, чорба.

УЧИТЕЉ 21