Učitelj

306 ПР ВЈ

Српска основна автономна школа у Загребу. Браћа наша у Хрватској својим животом, радом и успесима на разним пољима, у разним правцима дају увек доказа о способности нашег елемента за развитак и напредак, о снази својој у савлађивању тегоба, које нас некако готово стално и готово свуда прате.

Поред осталих српских установа у Загребу тамошњи Срби имају и народну школу своју, 0 којој ћу ја дати веколико података читаоцима овога листа.

Српска школа у Загребу налази се на Прерадовића тргу бр, 8, она је смештена у једној старијој али доста удобној згради. Баш се сад подиже нова, пространа, удобна, лепа зграда за ову српску школу.

Школу издржава српска просветна прквено-школека општина, из својих прихода, сем овога школа има и засебан фонд, који се умножава приходима који се тасом у српској цркви скупљају. Школа још има и 10 акција Српске Банке у Загребу.

У школској 1908/9 години било је у срп. школи у 1 р. 3, у Пр. 38, у Шр. 355 и у ГМ р. 85 ђака (оба пола).

Од 138 ђака колико их је било и свршило разреде, са одликом су свршили 63 ђака.

У овој српској школи раде г.г. Лазар Кекић и Сава Роксандић учитељи, и г-ђице Јелена Починковићев» учитељице, поред њих још и катихета г. Радивој Кокић свештеник.

Орпска школа у Загребу има лепо уређену школску књижницу за наставнике а поред ње још и књижницу за ђаке.

Поред осталих књига и часописа које школа има и прима потребно би било да школа прима и „Учитељ“ и Књиге Српске Књиж. Задруге. Ако оно школа не може да плаћа, могло би јој

се. — бар ја мислим — и бесплатно слати. Милим загребачким СОрпчићима (ђацима) и њиховим вредним наставницима пуно успеха и у послу желимо. М.В.ћ. КРАЊСКА

Две резолуције. Земаљски школски савет у Крањској највиша је просветна власт за сва унутрашња школска и наставничка питања. Поред осталога он поставља, премешта, отпушта, пензионише, унапређује учитеље. Клерикална странка која снагу добија од цркве п свештенства има, од скора, већину у тој највишој и најважнијој школској инстанцији. Међутим је међу учитељима