Učitelj

384 УЧИТЕЉ

ХП САРТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, држан 13. новембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Отевановић, Мих. Станојевић. Свет. Обрадовић, Крста Јонић, Отев. У. Ђорђевић, Мих. Милошевић, П. Ђурић, В. Симић, Жив. Јовановић и Милева Антоновићева. 1. По предлогу Мих. Милошевића решено је да се умгли одбор овд, основних школа да у споразуму са управитеље уступи Учитељском Удружењу једну до две собе у школи код Саборне Цркве за смештај канцеларије Учит. Удружења, ако би било потребно.

9. Секретар чита записник ХТ седнице, који се прима.

9. Мих. Стевановић извештава да је у Н. Саду на скупштини било седам чланова управе удружења и 2 учитеља ван управе.

Главни Одбор решава да се да 5 дин. на име помоћи за подвоз и Милутину Станковићу.

4. Секретар чита писмо Глигорија Поповића учитеља, који моли да му се пошљу књиге које су добиле срећке: бр. 6329, 6345, 6318, 11654 и 6345 а које су купци изгубили.

Главни Одбор решава да иу се пошљу згодици у књигама.

5. По молби Влад. Петровића учитеља: да му се прими ме ница од 250 дин. за продате срећке, обећавајући да ће дуг ускоро измирити.

Главни Одбор прима његову понуду.

6. Према извештају школскух одбора п управитеља неких школа из пожаревачког округа решено је:

Да ве г. Крсти Димитријевићу учитељу упути акт да у року од 10 дана пошље удружењу сав новац, који је као школ. надзорник прикупио за удружење

7. Уредник „Мале Србадије“ пита хоће ли штампати огласе на корицама листа и по к ју цену.

Главни Одбор решава да се штампају отласи на корицама листа, а о цени нека реши уредник листа.

8 Мих. Милошавић предлаже да Главни Одбор укаже помоћ Јови Поповићу учитељу, да би се једном извршило решење Државнога Савета о његовом враћању у Г. Милановац и да се рад тога иде г. Министру Просвете.

Главни Одбор желећи да сачува једно несумњиво учитељ“ ско право, решио је: да у име Главвог Одбора иду Г. Министру Просвете: Мих. Стевановић, Мих. Милошевић и Жив. Јовановић и да га умоле да нађе начина те да се изврши одлука Државног Савета и Ј. Поповић врати у Г. Милановац.

9. Повела се реч о изменама у закону о народним школама које г. Министар мисли поднети народној скупштини и које Главном Одбору нису познате, па је решено:

Да одређена три члана Главног Одбора замоле г. Министра Просвете да их обавести које су и какве су те измене које ће се поднети народрој скупштини.