Učitelj

202 УЧИТЕЉ

радњу, ма да је он жели и ма да му здрав разум, правилним размишљањем, показује њену умесност, а често и неопходну потребу...“

Болесник је био затворен у кућу у Иври-у; а потом би решено да предузме у друштву са Г. Било-ом једно путовање по Италији.

„Кад му је наговештен скорашњи полазак, рекао је: „Нећу моћи никада; па ипак ово ми је досадно“. У очи дана поласка изјавио је поново да „„неће моћи никада““. На сам тај дан устао је у шест часова изјутра да иде да то исто изјави господину М... Очекивало се дакле извесно противљење; но кад сам ја дошао, није показао ни најмањег опирања; само, осећајући да је воља готова да му измакне, рекао је: „„Где су кола, да похитам да се попењем““.

_„Било би узалудно водити читаоца да с нама присуствује свима догађајима који су се збивали са болесником за време овог путовања. Ти се догађаји могу врло добро резимирати у три или четири главна које ћу дати као критеријум свих осталих...

„Први се десио у Марсељу. Пре него што ће се укрцати, 6олесник је имао да изда једно овлашћење својој жени да прода неку кућу. Напише га сам, препише га на монополисаној хартији и спреми се да га потпише, кад искрсне једна сметња на коју нисмо ни помишљали. Пошто је потписао име, беше му сасвим немогућно да потпише и презиме. Узалуд се болесник борио противу ове тешкоће. Бар сто пута учинио је руком изнад хартије покрете потребне за то, што доказује да сметња није у руци; стотину пута ћудљива воља не може да заповеди прстима да ставе перо на хартију. Беле и крваве пене спопадоше г. П...; устајао је с нестрпљењем, ударао ногом о земљу, за тим поново седао и покушавао: али перо никако да пође по хартији. Хоће ли се одрицати овде да, је г. []... живо желео да доврши свој потпис и да је разумевао важност тога чина 2 Хоће ли се одрицати интегритет органа који је имао да изврши потписивање» Побуда изгледа исто тако здрава као и оруђе, али прва не може да утиче на друго. Очевидно је да недостаје воља. Ова је борба трајала три четврти часа; низ напора најзад је завршен резултатом за који сам страховао: потпис је био врло несавршен, али је био извршен. Био сам сведок ове борбе, живо се интересујући њиме, изјављујем да је немогуће очигледније констатовати немоћ хотења, и поред јасне жеље.

1 Ја дословно преписујем ово посматрање, не прејудицирајући ништа о пси“ холошкој доктрини пишчевој.