Učitelj

ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА 229

морао водити са неуређеним приликама школским и са немаром самоуправних просветних фактора, одвела би будуће школске надзорнике од главног њиховог задатка — (ради кога тај надзор у просвећеном свету и постоји) — старања о настави и усавршавању учитеља.

Све ово јасно казује да је питање о сталном школском надзору саставни део целокупне реформе народне школе, према чему се види да му је место у закону о народним школама и да га у вези са осталим питањима треба и решити. Пада у очи да је министарство имало времена и пронашло могућност да заведе надзор над учитељима, а још није стигло да измени и закон о народним школама, у коме би се што год учинило и за учитеље.

Овом приликом морамо проговорити ио установи обласног

надзора. . Идеја о увођењу обласног надзора, која у основи може изгледати најидеалнија и која може стварати најлепшу перспективу за напредак осн. наставе и народног просвећивања, зависна је од спреме личности за тај посао. Она је изводљива потпуно само онда, кад се има на расположењу довољан избор личности са вишом педагошком спремом и успешним радом на пољу народног просвећивања, и кад би било позитивно: да избор њихов за обласне надзорнике не би ишао на уштрб установа у којима су досад делали и где могу бити незаменљиви.

Стварамо обласни надзор, а не питамо се где су нам људи за те положајег! Ваљда нећемо гимназиске нестручне професоре доводити на те положаје2! Јасно је да људи за то немамо. Мањ ако хоћемо да бескорисно стварамо нарочиту просветну аристократију са замашним платама, великим додацима и никаквим радом.

Зато је наше тврдо уверење: да би успешно увођење обласног надзора било неизводљиво све дотле — док се не припреми већи број људи, који би га изводили, и из чијег би се кола бирали најбољи

за тај посао. Исто тако напомињемо да би срески надзор требало искљу-

чиво предати у руке учишеља, који би положеним испитом стекли квалификације за то, и људима који се буду нарочито спремали за ову професију.

Остављајући сада ове начелне напомене и узимајући пројекат овакав какав је, падају у очи неке одредбе у њему, које чине неправду учитељима и личе на потцењивање њихово.