Učitelj

230 УЧИТЕЉ

По чл. 11. поменутог пројекта особље оделења за основну наставу и народно просвећивање јесу: начелник и потребан број секретара; а по чл. 13. истог пројекта за секретвре могу бити постављени професори са најмање пет година наставничке указне службе.

А зар не би било правије, корисније, и по здравом разуму приличније, дати положај секретара, у одељењу за основну наставу, учитељима — као најбољим познаваоцима школске администрације, живота народне школе и рада у њој“ Шта ће нестручни професоро у одељењу за основну наставу, па још са 5 година службе»! И вреди ли још ко што год у овој земљи, сем гл. професора »

Сличне су овоме одредбе чл. 37. по коме учитељи не могу никад постати срески надзорници прве класе, па макар положили и прописани надзорнички испит, а професори могу! Исто тако по чл. 30. срески надзорници професори могу бити постављени и за обласне надзорнике, а учитељи надзорници не могу, па ма каквог рада и заслуга показали на пољу народног просвећивања !

Падају још у очи велике материјалне бенефиције, које се по овоме пројекту дају професорима обласним надзорницима: попутнина од 1500 дин., а учитељима 900 дин. Професори имају истина већу територију, али редак излазак у њу. Сем тога, професорима се даје бесплатан подвоз на српским државним и повлашћеним железницама и бродовима -— а учитељима не. За што је ова разлика»!

По члану 56 професори могу за прве три године, без икаквог . испита, бити постављени за сталне обласне надзорнике. Учитељима се то право не даје ни за положај среских надзорника. За што тог!

Све те одредбе стварају помисао да би овако озакоњени, слу-. жили само сјајнијој каријери једног реда људи, а мање школи ради које се установљавају.

Сад да напоменемо и неке празнине у овом пројекту.

У њему није одређено шта ће бити са оним привременим надзорницима, који не положе надзорнички испит» Или ће натраг за учитеље, или у пензију»

Пошто ће се ст. надзор заводити поступно, није згорег додати: према потреби т. ј. где је потребније. ;

За чланове просветног Савета треба додати, да се бирају на крају школске године.

Важно је унети и ту одредбу: да ће учитељи, који постану ср. надзорници (привремени или стални) и даље улагати у учитељ“ ски удовички фонд; јер без тога ни један не би имао материјалне могућности да се прими за надзорника.