Učitelj

ЕКСКУРЗИЈА СРПСКИХ УЧИТЕЉА У РУСИЈУ 201

Треба казати који ће надзорници, обласни или срески, вршити оне дужности школ. надзорника, које су побројане у чл. 74. закона о нар. школама; или им их треба поделити.

Похвална је мисао о установи окружног просветног савета, који је по саставу скоро исти као садањи окр. школски одбори, те ће ваљда ови бити укинути. што је у прелазном наређењу требало означити; јер су обе установе истовремено непотребне, и не могу заједно опстати. |

Напослетку захвални смо г. Министру што је и председника Учитељског Удружења уврстио у вирилне чланове Просветног Савета и тиме своју пажњу, према Удружењу и учитељству показао.

Ми рекосмо искрено и отворено што смо мислили да треба рећи, надајући се да ће и надлежни увидети да овоме пројекту требају многе преправке пре него би био изнесен пред Народно Представништво.

Мих. М. Стевановић.

ЕКСКУРЗИЈА. СРПСКИХ УЧИТЕЉА У РУСИЈУ.

Одвели су нас у !. мушку гимназију, где нам је био приређен чај. Пре него што смо сели за сто, било је међусобно представљање, а затим су учитељице одведене у суседну собу а ми у већој дворници, која служу за свечаности, поређасмо се измешани са гостољубивим домаћинима. Најпре је очитана молитва, па је онда настала закуска и служен чај. Разговор је најпре текао тихо, а доцније бивао све живљи. Ми смо се снебили, јер смо били у путничком оделу, а Руси у свечаном, па још неки и са декорацијама. С нама су биле све одабране личности: представници средњих школа и школских власти варшавског округа (учитеља народних школа није било). Између осталих били су на чају: гг. Роберт Андрејевић Бернер, управник канцеларије варшавског школског округа, Александар Алексијевић Бржезински директор прве варшавске гимиазије, Константин Ивановић Миславски инспектор прве гимназије. У част нашег доласка поздравио нас је првопоменути лепим говором, а наш вођ екскурзије г. М. Јовановић одговорио му је нагласив, између осталога, наше задовољство и благодарност на пријатном дочеку.