Učitelj

КАКО ЋЕМО ДОБИТИ ДОВОЉАН БРОЈ УЧИТЕЉА-ИЦА 2 383:

свима. И где се што прикупило, немајући одређенога места, повлачило се док се није сасвим изгубило. Друкчије је кад за то има стално место где се оставља, а у списак (инвентар), који за ову сврху треба нарочито завести, упише као својина дотичне школе.

Дакле :

1. Начело очигледности не може се извести без очигледних срестава;

9. Наше су школе врло оскудне очигледним срествима, те је и начело очигледности знатно запостављено;

3. Настава, у којој је ово начело запостављено, регресира и не даје жељене резултате

и 4. Треба свим силама настати око прибирања очигледних срестава, те тако овоме заиста најнужнијем начелу савремене наставе дати онај замај који му по његовој важности у настављању припада.

Ако бисмо се, признајући недостатке који у том погледу очито постоје, латили овога кориснога посла; онда би савест наша била задовољена фактом: да смо и у том погледу радили одушевљено и вољно на побољшању наше нејаке основне наставе.

То и јесте једини циљ ових редова

То од нас захтевају интереси Отаџбине, која је злом срећом била осуђена да заостане у културном напретку иза других цивилизованих народа просвећене Европе.

Вој. Ст. Шумкарац.

КАКО ЋЕНО ДОБИТИ ДОВОЉАН БРОЈ УЧАТЕЉАИЦАХ

Поред више прешних питања у народној школи, која треба што пре решити, спада и ово: Како ћемо добити довољан број добро стручно спремних учитеља-ица> Томе школском питању није се поклањала она пажња, нити се о истом. дубље размишљало, колико оно заслужује, ради повећања процента писмености и извршења што пре обавезне наставе у народној школи, (која код нас постоји у закону само као лепа жеља), ради подмирења те народне и државне потребе и напретка саме наставе. Главни узрок што се код нас још за дуже време не може, извести обавезна настава, а