Učitelj

ИЗДРЖАВАЊЕ НАШИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА 550

Њиме би руковали људи из државне службе, људи просвећенији и уреднији. Овако издржавање осн. школе предвиђено је и у садашњем закону о нар. школама, само штета је грдна. што то није изведено — примењено (чл. 64. тач. 1).

Да се вратимо у стварност и прегледамо како је школско издржавање сада и како одговара потребама школе. Законом од 1898. године, школска каса одвојена је била од општинске, школски одбор независно од општине саставља школски буџет, који претреса и одобрава окружни школски одбор; такав школски буџет општина прима као свршену ствар и уноси у свој буџет расхода. Суму по школском буџету има општина из свих својих прихода да исплати школском одбору у току године, и то је у јавности често помињани школски прирез, који и не постоји као засебан. Тако је и сад по закону од 1904. године. И кад би се та, школским буџетом, одређена сума из свих општинских примања издвајала и на време предавала школском одбору целокупна, онда таквом издржавању не би било замерке, и не би било ни једне школе, која би се жалила на рђаво издржавање, али у томе и јесте зло, што се то не чини.

Код наших општина, као што је познато, разноврсне су финансијске моћи. Велики је број општина, које имају довољно прихода да потпуно поклопе све расходе; тамо је и школи добро. Али највише је општина у којима је општински прирез једини приход. У тим је општинама школи најтеже, јер школски буџети свршавају се на време, али су они саставни део општинског, а претресање и преписка око овога траје често до половине рачунске године. Осим тога, приходи упрвој половини године обично су слаби, нарочито су слаби у општинама, у којима је прирез једини приход, јер општински прирез купи се тек од половине године. У оним општинама, у којима има лица, која воде трговину, занатске и кафанске радње пада и у првој половини године нешто примања. То су аренде, акције, нешто кирије, кантарина или оборина, и увиђавни кметови одвајају по што год и школи. У сиротним општинама и кметови су сиромашни људи. Где је тај случај, ту школа најтеже долази до издржавања, јер ти људи разделе са својим служитељима та ситна примања, ма то било само по неколико динара. Општински благајник им то бележи на парчету хартије на рачун њине плате и то чува у каси као привремени издатак. Несавесни кметови тако раде преко. целе године. Они се старају да њина плата не остане на дугу, за