Učitelj

386 МИ ТЕЉ

ИЗДРЖАВАЊЕ НАШИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА.

Питање о издржавању наших народних школа још увек стоји каојотворено питање. Зато се о њему пише често, и писаће се све док се оно не реши како треба.

Али ова година као да је најактивнија. Све учитељске организације изјасниле су се својим резолуцијама против садашњег начина школског издржавања и стају на једно, не баш ново и целисходно гледиште, на издржавање школа из државног или окружног буџета. Остварили се та тако једнодушна учитељска жеља и и школска потреба, онда је самим тим то питање скинуто са дневнога реда и стављено на здраву основу. За тако крупну ствар не треба ништа да смета повећање државног буџета; за миран, правилан школин живот не треба жалити материјалних жртава, које у ствари и не би биле нове, већ исте, само пренете са општ. буџета а консцентрисане у државном или у окружном. И кад тај издатак' пореских обвезника већ постоји, кад се прирез намењен школском издржавању и сад прирезује и купи, онда се може тај исти издатак пренети с једних књига у друге, из кметских руку у руке државних чиновника. Ако је народна просвета ствар државе, онда се она мора заузети за њу и мора школу извести на један чист пут, по коме ће глатко ићи; мора велику већину учитеља ослободити те: вечите бриге око школског издржавања и сукоба с општинским властима. Треба признати да ово државно издржавање осн. школа није са свим правично, јер има крајева у којима су, било због теренских неприлика, било због непредусретљивости становништва или због сиромаштине и малих села, школе врло ретке и где из целог села иду по 2—3 ђака у школу. Тим крајевима чинила би се доиста неправда при општом државном школском издржавању, јер би сносили подједнак терет са оним крајевима, у којима скоро свако село има школу, и где многе школе имају по 3—4, па и 7—8 наставника.

Ну ако би ова замерка остала општем државном издржавању, она се не-може учинити на окружно издржавање школа; у том. случају сваки би крај према својим приликама, становништву и обавезности извођења школовања сносио свој школски прирез. На тај начин изостало би и непопуларно повећање државних буџета а, школско издржавање имало би са свим нову и поузданиј основу.