Učitelj

ВАНРЕДНА УЧИТЕЉСКА СКУПШТИНА 391

већином вересија. Али ми налазимо, да тај камен спотицања наших школа треба отклонити тако, да кметови и сви општински часници не могу примати плату, ако школски буџет није изравнат. Ти људи се иначе грабе за та места, и поверење, које им се указује нека правдају тиме, што ће све своје дужности тачно по закону извршити, па тек узети своју плату. Понављамо, шреба законски сматраши за злоупошребу, ако кмешови приме плашу а не измире школу; и онда може бити бољег издржавање; навикли су они на саслушања и казне па не маре; они би се само овог прибојавали и свакако били уреднији.

Завршетком овог чланка још једном понављамо да би школско издржавање требала да врши која јача јединица него што је општина, и то округ или држава, као што смо у почетку тражили. Из досадањег писања могло се увидети какво је школско издржавање док је на општинском буџету и да ово овако не може и даље остати, ако хоћемо напретка у настави. Кад се узме на уми тај факт, да су наше општине преоптерећене разним пословима, онда је ово гледиште још'оправданије. Од општина траже, и на њин рад се ослањају, полициска, пореска и судска власт; статистичке и економске, а по највише војне власти, и све их редом толико узимају на одговор и кажњавају, да су те претње и саслушања постала обична ствар за часнике општинске.

Ако школско издржавање остане и даље на општинама, као што и има изгледа, а ствар се коренито не измени у смислу наших тражења, школе ће и даље рамати и таворити, и ускоро ће доћи оно што је било пре 15 година, колико кмет хоће толико и даје, и на што онда одвајање школске касе од општинске, на што 0с0-. бено школско буџетирање, на што дневнице и изгубљено време окружном школском одбору око одобравања школских буџета и прегледа школских рачуна. Кад је ствар у главном по старом, онда треба уштедити округу те излишне трошкове.

Милутин Станковић,

ВАРЕА УНЕЉИ ПШТААА

Из најудаљеаијих села наше отаџбине, по најгорем времену,

у сред зиме, скупили су се српски учитељи на своју ванредну скупштину 30. дек. прошле године.