Učitelj

396 УДИИ ТЕ Јо.

Њему, павиљону „Човек“, има поглавито да се заблагодари . што је скоро 5 и по милијона људи походило међународну хигијечску изложбу у Дрезди ; што је изложба преко свих издатака показала 1 милијон марака прихода; што је трамвајско друштво у Дрезди имало ове године 1 милијон, а саксонска железничка дирекција неколико милијона марака прихода више но у редовним приликама. А још пуно милијона остављених по хотелима и разним радњама не могу се, дабогме, тачно ни израчунати, Немачка: је овом изложбом постигла огромни успех. Од страних држава на хигијенској изложби дејствовале су: Русија, Аустрија, Маџарска,. Швајцарска. Француска и Јапан — сем Немачке.

Мене хвата страх од саме помисли да покушам описивати. читаоцима оно што је у павиљону „Човек“ изложено. Не, не, то · је апсолутно немогућно. Ја бих могао само препоручити, да сваки коме буде могућно не пожали новца ни времена, већ да лично: оде и разгледа то јединствено дело, које ће без сумње бити излоложено стално у Дрезди као музеум. Ових неколико фрагмената из „Човека“, којих ћу се ја само додирнути, јесу само неколико редића из ове огромне књиге.

Чудновато је, да је творац павиљона „Човек“ један индустријалац по имену Лингнер. Он је радио на овом делу дуги низ година са читавим штабом најбољих лекарских г техничких снага.

Кад уђете у павиљон „Човека“ одмах видите једну горостасну фигуру, која представља човека, који је подигао главу и руке у вис ка сунцу и светлости; он је пун радости и блаженства што ЛЕ благодарећи сунцу и светлости, здрав, чио и снажан.

Задатак овога павиљона јесте, да се човек упозна са човеком, т. ј. са самим собом; јер је доказано, да човек болује и' троши своју снагу понајвише због непознавања самога себе, свога тела..

Човек је најсавршеније уметничко дело природно, и то је одиста у овом павиљону пластички престављено. Павиљон · Човек“ је једна огромна пластичка књига, један огроман уџбеник о ч0веку. Ту видите цео ток постанка и развитка човекова, почев од ћелијца даље до састава појединих органа и целог човечијег тела. Костур, мишићи, живци, мозак, крвни судови и у опште сви саставни делови човекова тела, као и функција свију њих, представ-. љени су у слици, анатомским препаратима и разним фигурама.

Ту видите пластички израђене све органе у здравом и болесном стању; затим све оно што утиче повољно као и оно што утиче штетно на човеково здравље. Овде су у виду модела као и