Učitelj

СА МЕЂУНАРОДНЕ ХИГИЈЕНСКЕ ИЗЛОЖБЕ У ДРЕЗДИ 397

на разне друге начине изложене хигијенске и нехигијенске куће, хигијенска и нехигијенска исхрана, одевање, разни здрави и штетни обичаји.

Један оригинално направљен модел са електричном снагом представља срце, његове коморе и преткоморе, велики и мали крвоток. Кроз један систем цеви видите где тече венозна, а кроз други артеријелна крв. Као куријозум изложен је један велики стаклени суд напуњен са 365 литара црвено обојене течности. Он нам показује, да онај мали орган што га срцем совемо, за пола сата прими у себе п истера у крвне жиле 365 литара крви! Затим показује се, да човек има 5 литара крви, дакле од прилике · Зав део своје телесне тежине.

У опште изложен је на разне начине механизам крвотока, измене материја, храњења и т. д. Затим графички је представљено развијање мозга, из којег се види, да мозак детета у 6 години већ достигне по тежини мозак одраслога човека; а да интелигенција човекова зависи од броја бразда и вијуга у мозгу.

Даље је врло јасно представљено у стакленим цилиндрима, да човек лучи за 24 часа 1'/5 литар пљувачке; 1'/2 литар желудачког сока и 3/, литра жучи; исто тако напуњеним стакленим судовима изложене су количине воде, шећера, беланчевине и друге хране, коју човек за 1 год. утроши.

Алкохол је претрпео ужасан пораз у целој овој изложби а специјално у павиљону „Човек“. У овоме је изложено једно велико буре од 100 хектолитара; оно представља ту невероватно велику количину пива, коју један човек испије за 30 година кад дневно троши 3 чаше пива. Израчунато је да би човек, кад не би пио, заштедио 8000 марака, за коју би суму купио или лепу кућицу или у опште на- друго што корисно ову лепу свотицу могао утрошити.

Из статистичке таблице Лајпцишког болесничког фонда види се, да је у једној години боловало од оних што пију алкохолна пића 128 и умрло 38, а од апстинената боловало је 49 и умрло 24. Затим је графички представљено, да алкохолизам уопште почиње да опада, а с њиме и број полуделих, самоубистава и туберкулозних; и да они што не пију дуже живе и бољег су здравља од оних шшо пију. ;

Куријозума ради забележио сам из једне статистичке таблице да се у Дрезди потроши годишње 50,000.000 литара млека што значи, да просечно један човек попије 3/, литра. За тим да у Не мачкој просечно један човек поједе 185 комада јаја годишње. А ми»