Učitelj

400 УЧИТЕЉ

мића Шелапутина, а то су: Педагошки институт, Реалка и Гимназија. Сва три завода имају дивне и величанствене зграде снабдевене богатим намештајем, училима и кабинетима, а унутрашње уређење им је модерно. Били смо присутни и неколиким предавањима, дочекани срдачно предавачима и ученицима. После разгледања ова три завода, дат нам је доручак у 2 часа по подне, у гимназији пошто нас је претходно директор исте поздравио лепим братским говором, у име и у присуству наставника повереног му завода. У име наше захвалид је на љубазном дочеку г. Миливоје, истичући корист по узајамност словенску н нашу народну наставу од ове екскурзије.

После доручка разгледали смо модерно склониште и забавиште, које је сазидао и украсио један московски грађанин за покој душе своје умрле супруге. Ово забавиште још није прорадило, али је потпуно уређено и чека почетак рада. Са крова смо разгледали положај Москве. Одатле смо отишли у варошки музеј очигледних средстава, који је добро снабдевен и уређен. Задржали смо се у њему до 4 и по часа по подне. Одатле смо се разишли на ручак и одмориште: мушки у студентски пансионат а женскиње у гимназију фон Дервиз.

Око 7 часова у вече разгледали смо пету мушку гимназију,

· где је инспектор те гимнезије г. Н. Г. Тарасов држао једно врло лепо и поучно предавање о историји града Москве. После предавања дали су нам чај у овом заводу. Наш певачки хор овом приликом певао је нашу и руску химну и друге наше народне песме. Дочек је био врло срдачан и време је проведено врло пријатно. После чаја разишли смо се у своје станове на преноћиште.

Другог дана, 27. августа, у јутру до 10:25 часова разгледали смо Учитељски Институт, школу за спрему виших учитеља а после Женску Гимназију фон Дервиз, у којој су наше учитељице биле на стану. Све што смо у овом заводу видели сведочи о богаству и дарежљивости легатора и о разумном уређењу ове гимназије, која има пансионат. Гимназија има 7 разреда и сви су пуни ученица. Били смо присутни предавањима и разгледали собу за рад, музеје, кабинете, канцеларије, трпезарије, дворнице за концерте и свечаности, собе за спавање и учионице. Све је то богато и лепо. По коридорима, учионицама и другим одајама повешане су о зидове портрети знатних људи из руске и светске историје, слике предела, градова, ликови светитеља, — све уметнички израђено.