Učitelj

ЕКСКУРЗИЈА СРПСКИХ УЧИТЕЉА У РУСИЈУ 401

У један час по подне, даван је у нашу част тако звани „доручах“, који не би ни мало уступао ни најбољем нашем ручку. У два реда столова засели смо ми и наши домаћини (руски наставници-це) а у дугалким редовима на другој страни трпезарије доручковале су ученице са својим васпитачицама. За овим доручком пало је доста здравица и с наше и с њихове стране. Отвори се право весеље. Сви смо били раздрагани те нам је време брзо пролазило. У нарочитој дворници ученице су певале руску химну и још неке руске песме, а ми смо певали обе химне и српске песме. Узвицима „Ура!“ и „Живео!“ није било краја. — Почашћени и одушевљено дочекани изишли смо из ова гимназије у башту, где смо се заједнички сликали. Све је то учинило, те смо отишли у стан око 4 часа по подне, а тамо нам је спреман доручак. Нисмо стигли да разгледамо овога дана Техничку школу, по утврђеном програму.

У 7 часова у вече посетили смо вечерњу, у Храму Христа Спаситеља, катедралу, сазидану за сећање на француску најезду 1812—1814. године. Темељ овој цркви положен је 1838. године. Висока је око 90 метара; на грађење је утрошено око 40 милиона комада цигаља; може примити у се око 10 хиљада душа а утрошено је на подизање храма до 15 милиона рубаља. Има 12 врата и сва су од бронзе ливена. Зидови су постављени порфиром и мрамором, а живопис су радили најчувенији руски уметници.

После вечерње позвани смо на чај код Његовог Превасходства „попечитеља“ московског школског округа, чији реон захвата од прилике колико две Србије! Господин А. А. Тихомиров и његова госпођа су били веома љубазни према нама и указали нам својим словенским гостопримством велику радост, а тиме посведочили и своје осећање љубави и наклоности према Србији и народној просвети. Задовољни на љубазном пријему, разишли смо се на преноћиште око 10 часова у вече.

По раније утврђеном програму, о коме сам напред говорио, требало је 28. августа пре подне разгледати Кремљ и његове старин, а пошто је тога дана била недеља, то смо посетили Успенски собор и одстојали један део службе. Кремљ је заметак града Москве и налази се на једној малој узвишици, поред реке Москве, у средини града. То је тврђава, опкољена јаким зидом. У њој се данас налазе дворови владалачке лозе, манастири, три лепе и велике цркве и неколико мањих, здање окружног суда и Касације, војене