Učitelj

410 Уочеи Тт БЉ

Чланови конгреса учинили су и неколико екскурзија ради упознавања с месним школама у Бриселу, Антверпену и Шарлеру, и уверили се да је овде изучавање детета у овим школама постављено на широку основу и да се води систематски. При многим основним школама постоје лабораторије, у којима се занимају антропометричким физико психолошким испитивањем деце.

Интересно је забележити да су у Антверпену и Шарлеру конгресисти свечано дочекани од стране представника града, говорећи о огромном значају педологије за правилну организацију школе.

Следећи конгрес биће после 4 године у Шпанији, у вароши

Барцелони. ;

С руског превео „Школа и Жизнљ“ КЕ Којић,

ПРОСВЕТА У СРАСТВУ НЕ СЛОВЕНСТВ).

.

СРБИЈА.

Један културни покрет.

Несумњива је истина, да наш народ највећим делом, још неразумно живи и ради; он не уме довољно да цени здравље своје и својих; не зна како ваља да уреди своју кућу и начин живота; у својим пословима не иде за временом, те зато и нема истинске користи од свога напорнога рада. Исто тако неоспорно је, да национална свест још није, колико треба, продрла у масу народну. На жалост, ми још у маси народној не схватамо опасност положаја, у коме се као народ налазимо; ми још не чујемо тутњаву, која је око нас, нити уочавамо почетке оне велике борбе, у коју сви за најкраће време морамо загазити и која ће одлучити о нашој народној будућности.

Наш је народ највећим делом још непросвећен, а нарочито женскиње. Ако желимо себи и своме народу добра, ако желимо, да се одржимо као народ, ми сви, колико нас год има, који смо ма колико учили и ма шта научили, морамо настати свом снагом: да свој народ просветимо; да га у маси препородимо и разумно упутимо на посао; да од свакога појединца створимо мудрои просвећено биће, честитог грађанина и одушевљеног борца за народну ствар. То је патриотска дужност наше целокупне интелиген-