Učitelj

јун

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 409

Мало је извештаја било прочитано у 1. и 5. секцији, овде су били интересни извештаји: о изучавању педологије, о изучавању педологијске лабораторије, о друштвима деце, о појму права код деце, о суревњивости деце.

Два пута су састављене опште скупштине. Од извештаја прочитаних овде, нарочито се истичу: О новом васпитању, о развитку говора код деце, о ненормалној деци, о психоанализи у деце, о развитку продуктивности у деце, о социјалној еволуцији детета, о памћењу и интелекту, 0 саветовању у васпитању, анкета о дечјем читању. –

Из кратког претреса ових извештаја, који имају друштвенспедагошки интерес, види се у каким разноликим правцима иде обрађивање науке о детету.

На жалост мора се признати да овај конгрес није испао потпуно како би требало. У њему нису имали учешћа такви крупни радници у области дечје психологије, као што су: Мојман, Грос, Штерн и др. С друге стране, многи извештаји имали су више педагошки него педологијски карактер, нису били поткрепљени са довољно научно утврђених података, и ограничавали се позивањем на „вековни“ опит и „лично убеђење.

На изложби педагошких апарата и дечјих цртежа и осталих радова, која је овом приликом приређена, није се одликовала са довољно потпуности.

Но и поред ова два недостатка није могуће одрећи значај и заслугу овога конгреса, јер је он ујединио посленике на области дечје психологије разних држава, зближио је педагоге и психологе међу собом и приближио науку к животу.

Требало је видети с каквом су великом пажљивошћу наставници (била је већина учитељица) слушали и извештаје и дебату; с каквим су дубоким сазнањем о потреби познавања дечје психологије за наставнике и они сами ступали у дискусију; никаквог сумњивог и неповерљивог односа овде није било. Ваљда благодарећи томе и дискусија је била како треба. Овде није ни једанпут покретано питање: је ли пошребно изучавати дете, већ како га треба проучаваши.

Белгија је првенствено земља педологије. У њој је (у Антверпену) основана у Европи прва педагошка лабораторија, која се издржава општинским средствима. Овде се педагогија већ зближила са животом средством педатехничког друштва, које је себи поставило за задаћу: остварење идеја педологије у школи.

УЧИТЕЉ 27