Učitelj

ОСНОВИ ЗЕМЉОПИСНЕ НАСТАВЕ 367

лагано рашћење Божанствено Провиђење даровало човечијој природи зато, да би човек имао више времена да се спреми за своје дужности у животу“.

- С руског

Лазар Т. Перовић. (Наставиће се).

Свет. О. Аврамовић, учитељ.

ОСНОВИ ЗЕМЉОПИСНЕ НАСТАВЕ

У Ш РАЗРЕДУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ.

Ниједан наставни предмет из народне школе не предаје са тако мало методичких скрупула (да се тако изразим) као земљопис. То долази, без сумње, отуда, што се у нас још не схвата озбиљно _ задатак овога предмета. -

Први основи географске наставе, којима је место јошу [Ги П раз., ретко се или никако не прелазе. „Посматрање, мишљење и говор, оријентовање на хоризонту, цртање школе, дворишта и околине“ — како је прописано у програму за 1 и П раз. или се пређе без довољно сређености и психолошке поступности; или се, што је још чешће, никако и не прелази. Према томе и тај елементарни део земљописне наставе долази тек у Ш раз. |

У Ш разреду треба, дакле, свршити цео претходни посао, који није ни мален ни лак. Међутим потреба дубљег проучавања основне географске наставе је очевидна. Јер има маса географских објеката и односа, које треба најпре проучити, па тек онда прећи на последњи ступањ земљописне наставе: читање карата.

Интересантно је да многи наставници још првог часа прелазе на мапу. Колико ово има психолошког основа није потребно говорити. Може бити да су данас ређи овакви примери, али ја сам такове примере видео. И само се отуда могу разумети „тешкоће“ у земљописној настави.

Брзим (непосредним) прелажењем на карту најлакше се постиже онај дидактични вербализам коме је најмање места у овој настави. Важност стицања основних географских појмова сама се собом, дакле, истиче.

На овом месту намера ми је да дам кратак нацрт упуства за овај понајмање расветљени део географске наставе — за њене основе до доласка на карту.