Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 2 197

„Велики Рзав извире испод Ариља и утиче у Моравицу.“

Велики Рзав ушиче испод Арпља у Мораву, (а извире из Буковог Дола испод Јавора).

„У Скрапеж ушиче Детшиња“ !!!

Ђетиња утиче у Мораву, а Скрапеж у Ђешињу.

„Расина, извире испод Жељина...

Расина извире испод Копаоника.

„Крушевац, лежи на Расини...!!!

„Знатне су још вароши у овом сливу: Ивањица, Ариље, Пожега !!!...

„Средње Добриње“.. пи Средња Добриња.

Ртањ, Подгорачке Планине и Хомоље не спадају у слив В. Мораве.

Црница не изворе испод „Подгорачких Планина“ него из Сомањца и Сисевца.“

Ш ОПШТИ ПРЕГЛЕД.

„Према Тимоку и Морави налази се виша раван.“ „Предео око Старе Планиие веома је брдовит и зове се Високо“. Предео испод Старе Планине, око реке Височице, зове се Висок.

Влад. Радојичић, учитељ.

Д-р Богдан Ст. Марковић — Земљорадничке коморе и њихово оснивање у Србији. — Издање Српског Пољопривредног Друштва. — Београд, Цена 1 дин. |

По принципу, који на западу већ у велико влада, а који је у неколико и код нас примењен, а по коме се тежи, да сваки привредни ред има своје представнике пред државном влашћу, као и заштитнике свога реда и иницијаторе за сваки бољи рад — и наши земљорадници покренули су питање о оснивању њихове — земљорадничке коморе.

Тим питањем бавио се је Конгрес Земљ. Задруга у Краљеву и Конгрес Пољопривредног Друштва у Београду, па о томе постоји и нарочити предлог у Народној Скупштини.

Земљораднички ред може имати двојаке преставнике. Преставнике основане на слободној иницијативи у виду разних удружења са задатком, да заштите или унапреде земљораднички ред, и преставнике наметнуте силом закона са извесним законским ауторитетом за заштиту и унапређење земљорадничког реда.

Прве установе су преставници само појединих људи из земљорадничког сталежа, док су друге установе преставнице целокупног земљорадничког сталежа.

Наши земљорадници имају у главноме две установе основане на приватној иницијативи: Пољопривредно Друштво као старију и Земљорадничке Задруге као млађу установу. |

И ако је прва установа дала доста корисне резултате на раз-