Učitelj

БЕЛЕШКЕ 445

300.000 динара за подизање зграда нових учитељских школа.

И из ове поделе види се да је основна школа у Србији збиља државно пасторче. Тој је дато најмање од њеног рођеног новца, јер ко год зна историју овога фонда знаће да је он постао најпре од добровољних прилога. у диљу помагања основних школа, па је после узет у државне руке и допуњаван нарочитим школским прирезом, који је растао са растењем броја основних школа и учитеља, тако да је најпосле износио 2,50 дин. на сваку пореску главу. После су сви државни прирези (школски, санитетски, инвалидски. оружни и т. д.) замењени са сталним државним прирезом од 75 п. дин. на сваки динар непоср. пореза. Из овога фонда су плаћани учитељи и Помагане основне школе. Од 1898. године учитељске плате пренете су на округе и варошке општине, а овај прирез трошен је на редовне државне потребе. Сад, кад су учит плате (1904. год.) опет враћене на државни буџет заведен је опет нарочити прирез од 32%0. Гимназије су издржаване из државног буџета.

Истина, Народна Скушштина је власна да доноси и мења законе према свом нахођењу, али кад се узме на ум циљ овог фонда и какве су зграде за наше осн. школе, онда овај фонд није требало овако делити, него сав употребити на подизање основних школа, бар у сиротним местима, а гимназије подизати као и до сад. А тако и ове друге зграде.

:

Одликовање. На Св. Саву одликовани су орденом Св. Саве многи наставници основних школа за њихов дугогодишњи рад у школи или на другом ком културном пољу.

Ово признање и морална награда лепа је и оправдана пажљивост г. министра просвете према овим вредним просветним радницима.

#

Две значајне 25. годишњице. Почетком ове голине „Босанска Вила“ навршила је 25 година свога живота и обилатог рада. - у

Она се појавила после окупације Босне и Херцеговине као знамење Српства у тим покрајинама. Брзо је привукла пажњу свих наших књижевника и прелетела у све српске земље, јављајући да је поносна Босна још српска, И данас је она окупила око себе све наше одабране књижевнике из тих наших области и лостојно одговара свом имену. И „Босанска Вила“ је много допринела што је национална свест код наше браће у Босни још увек будна. А за све то највећу захвалност и признање заслужује њен вредни уредник г. Ник. Кашиковић, који се ево 25 година бори са новинарском немаштином и довија да се овај лист одржи.

Босанци у Сарајеву ову 25 годишњицу прославили су свечано нарочитим концертом у коме су суделовали сви наши тамошњи књижевници и народни прваци.

„Босанска Вила“ је лобро позната нашем учитељству, те је не треба нарочито препоручивати.

„Нови Васпитач“ педагошко-књижевни лист, кога сад издаје и уређује г. Васа Витојевић учит. у Северину код Беловара у Хрватској, почетком ове године ступа у 25. годину свог плодног рада, а'богме и борбе за опстанак.

„Нови васпитач“ је одлично уређен лист. У њему су поред опште и примењене педагогије, увек заступљена још и ова два врло лепо уређена дела: Књижевни преглед и Педагошки весник, те врло лепо потпомаже усавршавање учитеља-ца у њиховој стручној спреми. Препоручен је за школске књижнице од нашег