Učitelj

446 УЧИ ТЕ ЈБ

Просветног Савета (само је штета што се он не набавља), од владе на Цетињу иу Сарајеву. Препоручен је био и од Хрватског министарства просвете, за српске вероисповедне школе; али му је после та препорука одузета, „што му се писање не слаже увек са задаћом хрвалфског пучког учитељства. Топло препоручујемо друговима и овај лист, Стаје 8 дин. годишње. Претплата се шаље власнику Зеџепп-Вејоуаг (Нгуајзка). 5

Да се писање поправи. У немачким педагошким, па и дневни листовима, учестали су чланци по којима се признаје да је писање, које се из данашњих школа износи незадовољавајуће, па се тражи, да се повећа број часова за лепо писање по свима нижим и вишим школама; да се тај предмет сматра за главни и да се приређују о великим одморима нарочити курсеви на којима ће се наставници усавр-. шавати у лепом писању. Уз то још неки траже, да се усправно писање заведе као

опште пошто је, с више гледишта, доказано да је боље и практичније. — И по нашим школама лепо писање није ни најмање, лепо, па се на поправци истог готово ништа и не предузима. Ст.

=

Историски атлас. Један наш професор израдио је Истшориски Атлас п' понудио га Српској Краљевској Академији Наука, да га прими и изда о своме трошку. Академија Наука жељу молиочеву спровела је министарству просвете, с напоменом, да би га требало издати уз помоћ истог министарства. Како смо у Историји и иначе оскудни са наставним средствима, то појаву овога Атласа радосно поздрављамо и жељно очекујемо, само се бојимо, да се у тој жељи не преваримо, као што смо се преварили и са најновијим нашим „стручњачким“ Атласом Србије и Српских Земаља. Ст.

ж .

Напомена. На другом месту ове свеске доносимо резолуцију ванредне учитељске скупштине, а овде начомињемо само то: да — по тој резолуцији — сви учитељи-це, на дан 4. фебруара, треба да одрже зборове у среским местима, „на којима ће поред манифестација против просветне политике последњих година одредити и друга срества започете борбе“.

На ове зборове треба позвати све пријатеље школе и учитеља.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ.

РЕЗОЛУЦИЈА ВАНРЕДНЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ.

Учитељи и учитељице Краљевине Србије, на својој ванредној скупштини држаној 90. децембра 1911. године ради решавања о мерама и средствима за отклањање данашњег несносног стања у коме се налазе народне школе и њени учитељи — констатују :