Učitelj

459 - У НИТЕЉ

Извештајни Одбор не види предлог Гл. Одбора да је овај «спремио нарочити предлог да Учитељска Скупштина ода достојно признање г. Николи Несторовићу проф. Универзитета за израђени план за Дом и надзор над радом, с тога предлаже да се г. Несторовић почаствује избором за великог добротвора Учитељ. Удружења.

Израду Споменице Извештајни Одбор сматра као акт пијетета и чувања успомене на приложнике Дома, с тога је сматра за умеснију, али налази да је непотпуна, јер у њој нема имена прилож“ ника из ранијих година.

Напослетку, Извештајни Одбор изјављује жељу, да се Дом што пре доврши и да што пре почне служити задатцима Удружења и намењеној сврси у погледу примања учитељске деце у пансион.

ЈУ

И ако је рад Главног Одбора. на дружинским пословима у ужем смислу и на побољшавању просветних прилика, и штићењу школе и учитеља може се рећи, био плодан, ипак он није без замерака. "Тај рад је увек болно место, које је навек подносило замерке, па их мора поднети и овом приликом.

Израда законског проје та о нар. школама је добра и преко потребна ствар. У изради је види се унесено пуно воље и труда, али се Главни Одбор огрешио, што се није држао резолуција донетих на 27. Учитељској Скупштини, те је дао новог труда члановима при прегледу и претресу пројекта, а с друге стране је унео

и забуну и непотребну злу вољу код чланова, јер многи сматрају такав . поступак као самовољу и наметање туђег немеродавног мишљења. Из целокупног рада Главног Одбора на штићењу школе и учитеља, као и досадашњих година, и ове, не види се она потребна енергија и одлучност, којаје потребна за послове ове врсте. Главни Одбор говори и у листу пише у име удруженог учитељства, у име "једне велике снаге; и његова реч, његови протести морају да имају снаге, темперамента. Овим извештајни Одбор не каже да није ништа чињено, али каже да није довољно и У потребној форми. Ако ништа друго требало је бар одштампати у „Учитељу“ стенографске (белешке поводом интерпелације Благоја Илића и Дим. Илиџановића, нар. посланика о одузимању станарине оболелим учитељима. Ту дебату ваља одштампати као најблажији протест од стране Удружења. Поводом рада Главног Одбора на редиговању Правила УчиПе тељског Удружења према изменама на прошлој Скупштини, Извештајни Одбор има да предложи да Главни Одбор у идућој години изврши ревизију правила и доведе све одредбе у хармонију и да им да јасније значење. »

Из извештаја Главног Одбора се не види шта је узрок што Удружење није добило помоћ од државе и ако стоји на једном месту, да је Главни Одбор ишао Г. Министру поводом тога питања. Свакојако то питањ: заслужује да се о њему обавести Учитељска Скупштина. |