Učitelj

550 УЧИТЕЉ

Кокановићева, Мих. Милошевић, Ник. Михаиловић, Михајло Станојевић, Мих. Сретеновић, А. Стојиљковић, А. Младеновић, Милутин Станковић и Жив. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник У седнице Глав. Одбора.

9. По предлогу Јована Поповића члана Главног Одбора да се предузму потребне мере да Ђорђе П. Иличић учитељ не буде жртва лажне оптужбе, решено је:

Да се умоли гл. Мих. Станојевић, Гр, Аџемовић, и Дим. Па"уновић да настану, да се савесно изврши ислеђење по оптужби противу Ђ. Иличића, те да г. Иличић не искуси ни најмању неправедну казну.

3. По предлогу Мих. Станојевића решено је:

Да Главни Одбор да већи прилог, после 2—4 месеца, за подизање споменика Доситеју Обрадовићу, а да позове, једним расписом, и све учитељске зборове да и они из својих каса помогну подизањем овог споменика. Своје прилоге да шаљу непосредно одбору за прославу стогодишњице Доситеја Обрадовића.

4. По молби Пере В. Јовановића, учитеља решено је;

Да му се одобри препис записника 5. седнице 28. Учитељске Скупштине у онолико, у колико се односи на њега и његов позоришни комад.

За његово искључивање из Учитељског Удружења да се упути на штампан скупштински записник у „Учитељу“ од 1904-5. год.

5. Прочитан је и примљен к знању акт Грађанске Банке, којим се извештава Учитељско Удружење, да банка пристаје да поправи патос у дому и да га доведе у исправно стање, а да не даје Удружењу никакве накнаде.

6. Мих. Станојевић прочитао је „прелазна наређења“ за пројекат закона о народним школама, која су израдили он, Милутин Станковић и Гвозден Јовановић.

Главни Одбор је у свему усвојио онаква прелазна наређења каква су они предложили.

7. Анта Младеновић саопштава Главном Одбору да јег. Атанасије Данић овд. казанџија поклонио Учитељ. Дому један казан са фуруном. .

Главни Одбор примао је ово са захвалношћу и решио, да казан приме од г. Атанасија: Анта Младеновић и Груја Аџемовић, да га процене и о томе известе Главни Одбор.

Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Главног Одбора, „ив. Јовановић. _ Урош Благојевић.