Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 739

нике њихове, јер су други многи узроци што је то тако. Мало је и дечијих књига, за лектиру, које се јављају сваке године као добре за децу. За децу се много, много пише, али у тој множини се може одабрати мало ваљанога. Од масе препоручених књига тек је по која достојна да то буде. У тој множини књига и само два дечја листа морате одабирати, ако хоћете поред укуса код деце да створите и љубав к читању. Ви не смете деци пружати све од реда; ви их морате упутити да читају све што је најбоље. Тим сте постигли двоје; учинили сте те да добра књига има изгледа на добру прођу а упутилисте да дете и само буде способно на одабирање, да разликује добре писце од рђавих и најзад ударилисте темељ. читању и љубав према књизи а развили укус детињи.

Два дечја листа у Србији, па и она два не пролазе најбоље. Зашто то» Више је узрока, али је најважније немање љубави код. деце према књизи и читању. Место да нам деца сама траже лист ми им га натурамо, натурамо га клот, без бриге, без разбирања шта ће деца учинити с листом, хоће ли га прочитати, поцепати или бацити. Па и она маса деце која те листове прима не плаћа уредно; с чије немарности то бива није потребно говорити. И шта можете код ђака наћи од тих дечјих листова; ништа сем код по некога месечну слику из листа. То је знак о великој педагошкој важности слика за децу, о чему ћу нарочито засебно расправљати. И под. таквим околностима се од уредника тражи да да најбоље и оно што премаша његова скромна материјална срества. Било би код. нас људи који би у истини уређивали одличан лист за децу, али. је потребно: ;

1. да свако ко лист прима и чита исти на време и плати:

2. да на листу раде познати књижевници и да им се за топлаћа и

3. да слике за дечје листове и књиге раде, све у нашем духу, наши чувени сликари.

Кад би ово троје било верујем да би и уредници у истини давали бољи лист за децу, јер би осигурали материјалну страну његову. Овако не кривимо њих, већ кривимо нашу немарност, нехатност у извршењу онога што је потребно да се дође до свести бачке о томе: да сами траже лист, да га заволе и да сматрају за дужност да га унапред плате. И тако кривицом нашом, а не уредника дечјих листова, задржава се онај стари правац уређивања. дечјих листова: песма, прича, басна, загонетка, ребус, питалица, коњички скок, наша пошта и молба за претплату. Мала читалачка: