Učitelj

30 Учитељ

Друге провинције чиниле су исто. Провинција Џтаћ тражи од учитеља опсежно познавање хигијене. Ова држава је одредила једног директора коме је дужност да врши здравствени. надзор у школама. Другде је установљена школска апотека. Школа напољу постаје све чешћа; у њу се узимају из групе здраве деце сва она деца која имају какву физичку маву (изклоњеност туберкулози, закржљавелост), ставља их у нижи ранг, а даје им у исто време и школске часове и сву по требну негу. и

Најзад да би се помогао учитељ да његова предавања буду привлачнија, дакле успешнија, установа „Р!оп о 5сћоо! Нуглепе“ _растура по школама хиљадама брошура, памфлета и слика.

једна од тих слика комично представља једног гамена који трчи од куће школи. Објашњење је у овим речима:

„Деге које журно гута свој доручак да би у галопу отишло у школу, не може ни добро да ради нити да добро вари“. –

Међу телесним вежбама којима се иде на побољшање здравља, без двоумљења се употребљава ручни рад -Напоме- нимо само једну примену овога, двоструко интересантну: ученици у школама Сједињених Држава израђују сами 10.000 столова и 30.000 склапајућих столица одређених за опустошене крајеве Француске и Белгије.

Није ли довољно ово неколико навода, да би се разумеле | речи једног бостонског листа:

„Школе чине другу линију народне одбране“.

Читаоци би разумели још боље кад би смо могли да им изнесемо једну дивну брошуру коју је објавио прошле године Институт јавне службе. Њен је наслов: Дугина обећања. У њој се говори о томе шта још може да се очекује од американског васпитања, према већ учињеном напретку. На свакој од 80 страна налазе се фотографије; вежбе и игре сваке врсте, забавни часови, хигијенска нега, ручни радови било у врту или _ радионици, заузимају велико место у американској школи. То је нека врста визије школе у којој је пуно здравља, радости, живота.

|

Мапие! бепегај, –