Učitelj

30 Учитељ

и не претреса. То питање не крећу у нас ни поједини учи"тељи, ни учитељски листови ни учитељска организација, ни централна просветна управа.

О питању учитељскога образовања у нас било је речи у толико, у колико је у јавности говорено о значају, вредности и потреби Више Педагошке Школе, која је у нас недавно заведена, али: ова наша нова просветна институција, која ће се у нас завести, нема никакве везе са питањем о реформи учитељскога образовања. Напротив у установљењу Више Педаго„шке Школе са уређењем какво је она добила, јасно се види "уверење наших државних просветних управљача: да наши учи"тељски кандидати добијају у садањим нашим Учитељским шкс= „лама довољно и опште и стручно образовање, и да према томе у нас и нема потребе да се ниво учитељскога образовања подиже на виши ступањ, већ да се осећа недостатак у кандидатима за наставнике Учитељских Школа и надзорнике народних школа, стога се установљава Виша Педагошка Школа са -вадатком да спрема кандидате за наставнике Учитељских Школа и школске надзорнике, а да се уједно даде могућност и мла"Ђђим учитељима за напредовање у просветној струци.

Од "установљења Више Педагошке Школе не треба, дакле очекивати подизање ниво-а образовања наших будућих учитељских генерација, јер она тај задатак нема. Шта више у критичким прегледима на уређење Више Педегошке Школе, који „су изнети на јавност, изражено је уверење, да ће се завође„њем Више Педагошке Шоле, са уређењем које је она добила, "ниво опште и стручне спреме будућих учитељских генерација _још више' смањити, пошто будући наставници Учитељских Школа “неће имати факултетско обравовање, јер Виша Педагошка Школа нема ранг факултета.

Не само у Чешкој већ и Немачкој и Аустрији, па иу "Бугарској.и некојим другим државама постало је опште уверење: да се ни у реформисаним Учитељским школама не може добити довољна “ни општа: ни стручна спрема за учитељски позив, да уз то апсолвенти Учитељских Школа не могу ступати на универзитете ради продужења студија, зато су иу "Чешкој и у Бугарској њихове досадање Учитељске школе изо„стављене из пројеката за: уређење“ новога школског система, и тежи се да се опште и> стручно образовање за учитељске