Učitelj

178 | сна, стена

закон O централној државној управи, закон о изборима, закон о административној подели земље, па и "закон о чиновницима, биће на сваки начин први послови прве законодавне скупштине, а закони просветни, економски, санитетски и други мораће свакако доћи. yo други ред, па, можда, чак и после новога избора народних посланика.

Време нам, дакле, никад није не достајало да се уради што је требало урадити. Времена је свакад било, има га довољно и сада, и свакад ће га бити, само треба имати више увиђавности и више воље, а уз то јоши довољне снаге да се можемо отрести и ослободити од "старих заблуда и предрасуда, па да се оспособимо за пријем нових и напреднијих идеја и за DOMU "захтева M noTpeGa HOBOra BpeMeHa. ~

Конзерватизам, од кога се сваки од нас тешко ослобођава, више него недостатак времена, ометао је и успоравао наше културно развијање и напредовање. — Новине се у нас одвећ тешко примају.

D:m. Đ. Dim:tr jević.

Učiteljeva ličnost.'

Skloni smo gotovo uvek da uzrok neuspehu u školi nađemo u nepedagoškom uređnnju. Pored ovoga glavnog uzroka ima 105 jedan toliko isto važan, ako ne i više važan uzrok,a to je ličnost učifeljeva. Uzrok neuspehu ' u školama leži upravo u nedostatku onih osobina, što učitelja čine dobrim i pravim učiteljem.

Pravi učitelj treba vrlo često da postavlia sebi pitanja: jesam li odista ja pravi učiteli? Na šta je upravlien celokupni moi rad? Da li moj rad odista vaspitava? Imam li svakada na umu ovaj ideal i jesam li tačno obavešten o ovom idealu? Trudim. li se u istini oa ovaj iđeal svakoga dana i svakoga časa oživim u svojoj školi ? Ako ga nisam O kajem li se za | Da li oživija-

ı Puštamo ovaj članak jednoga od naših mlađih, aaftednib škol. radnika, koji je pun lepih misli i opažanja, ograđujući se od izvesnih pretetanosti u njemu.