Učitelj

376 · . Учитељ

тих нагона, те ми је сад остајало само да их развијам и снажим, сразмерно их вежбајући. Изгледаше ми да ми, користивши се тим дечијим нагонима, можемо створити атмосферу која би нам помогла да свестрано развијемо дететов интелекат, помажући тако и развитак његове индивидуалне личности.

Имајући у виду ту сврху, ја сам, наравно, пре свега мдрала да се постарам да удесим колико толико повољне прилике за такав рад са децом. Учионица са голим зидовима и са правилно, али тескобно нагомиланим скамијама на којима седећи деца, у најбољем случају, само слушају или уче лекције таква учионица није одговарала мојој сврси. јер дете, остављено код своје куће у потпуној слободи и које се користи том слободом зарад посматрања и упоређења ради свог грађења и стварања; дете које се непрестано креће и експериментише кад доспе у такву учионицу, осећа се незгодно и стешњено. А кад су му стешњени, спречени покрети спречава му се и мисао, па дакле и стварање, та најдрагоценија појава човековога интелекта, „Ко не ствара, тај не уноси нове вредности у живот“, вели Дауге.

Посматрајући дете код куће, човек може да види са каквом се лубоком пажњом оно усредсређује на каквом било послу, крај све своје иначе необичне покретности и несташлука. Покрети њему не само да му не сметају, него, напротив, још му помажу да и оствари своје мисли. Ако се заинтересујемо шта говори тим поводом психолог, професор Сикорски, наћи ћемо код њега ово:

„Воља дететова изражава се масом покрета. Та покретна делатност дететова у исти мах повлачи за собом и поуздане тачна психолошке последице. Она подржава ону непрекидну, бадру, живу напрегнутост мишића, која је права подлога за појаву пажње, јер пажња је, по самој природи својој, стање активно, сједињено са великим напрезањима мишића. На тај начин пажња се припрема у извесној мери живахном мишићном делатношћу која је својствена деци. Стога је безусловно потребно да се детету остави слобода делања и да се што је могућно више подстиче његова бодрост и снага, да бисмо тако давали повода и прилике да оно напреже и вежба мишиће — што чешће и што свестраније.

„Најближа и најпоузданија последица тога биће фино развиће мишићно пипајућег чула. Својом неуморном и непре-