Učitelj

Радна школа на делу 381

чанске цивилизације; нема такве научне гране која не би почивала на рукином умењу и вештини“ (Јанжул). Обука ручном раду у Сјед. Државама Сев. Америке уведена је као обвезан предмет основних јавних школа у сто педесет вгроши („Школа и друштво у Америци“, Мижујев), одакле се преноси и у више народне школе, ћоћ зсћоој5, које одговарају нашим гимназијама.

Срећа ме нанесе на извештаје такозваних експерименталних школа Северне Америке: чикашке при чикашком (Чикаго) Универзитету што ју је основао професор педагогије Дјуи (Пемеу), школе Хорација Мавна о:новане при педдагошком институту (Теасћег5 СоПесе) који улази у склоп колумбијског универзитета вароши Њујорка и, најзад, школе Спајера у истој вароши која је отворена доцније при истом универзитету.

Те школе су веома занимљиве, и сродне и сличне једна другој само у томе што се сва настава и гав рад у њима з2снива на ручном раду: у темељ свих дисциплина ставља се ручни рад и развиће деце с помоћу његовог творачког утицаја.

Деца долазе у школу најзад не у празне и голе учионице, него у читав низ примерно снабдевених и удешених радионица, срачунатих на групе не веће од !5—20 ученика у свакој.

Ту нема нарочито ограничених, издвојених предмета, него свака научна дисциплина попуњава другу, а све скупа узете сачињавају једну складну целину.

Прочитавши те извештаје и разгледавши методике јестаственице и географије,! ја још јаче зажелех да покушам да уведем код нас у Русији ручни рад не као засебну нарочиту дисциплину, но као основно начело при настави јестаственице и земљописа.

Многобројни примери из живота великих људи, на пр. они што их наводи Крапбткин у чланку „Умни и ручни рад“, како је Галилеи сам правио телескопе, како је Њутон у детињству учио браварски занат, а после сам глачао стаклена сочива те сам начинио знаменити телескоп, како је Лајбниц волео да проналази машине, ветрењаче и кочије без коња и како је Лине постао ботаничар помажући при раду свом оцу — баштовану, сви ти примери беху поучни и подстицаху ме да се замислим.

1 Special method in Geography. — Mc. Murry. Nature, studej in Ејеmentary schools (a manual for teachers) Williams Wilson, kao Hai{8aHHMJbHвије, и друге. i

Учитељ 2