Učitelj

382 Учитељ

Још већма појачаваху код мене жељу да уведем ручни рад ове чињенице: пароброд, телефон, фонограф, осветлење, хромолитографија и много друго шта, били су пронађени не од научењака који су добили дивно образовање и умни развитак, него су пронашли људи са малим образовањем, који прављаху опште ва најпрвобитнији начин, но који су умели да раде рукама.

Ко зна будућност оне деце с којима ћу ја имати да радим Ко зна — можда се у многоме између њих крије будући проналазач 2

Те тако ја приступих ка стварању колико толико подесних услова за остварење макар једног дела од онога, што сам толико желела да остварим. Показа се да то баш није тако лако извести у школи где је све ишло једаред већ заведеним редом. О американским радионицама, удешеним и снабдевеним на 15 ученика, нисам смела ни мислити, имајући четрдесеторо деце и ограничено време и огравичена средства.

Пре свега у школи срачунатој на одређен број учионица; не нађе се за мене засебног локала, и ја бих се морала сасвим одрећи од своје маште, да не беше љубазности директора школе, С. С. Григорјева, који одобри и прихвати моје планове, и стави ми на расположење највећу собу у свом сопственом стану код школе.

Радости мојој не беше граница! Ја почех давати соби оДговарајући изглед. Но ту опет наиђох на тешкоће: моја сред ства беху ограничена те набавих само што је најпотребније.

Насред собе метнусмо три велика чврста стола, код прозора три мања, столарску тезгу, каду са иловачом, велики леген са водом и наместисмо неколико полица. За седење узесмо што се нашло — разноврстан намештај из целе школе.

Алати нам беху ово: оруђа за столарску тезгу, једно десетак чекића, пет ручних узаних тестерица, два туцета маказа, пет ножева и лобзика и две филигранске тестерице („лаубсеге“). Борове и чамове даске, фунир од липовине, картон разне дебљине, обојена хартија разних присенака (нианса), туткало и боје — допуњаваху нашу опрему.

У тима, више но скромним, приликама почела сам свој рад с децом с јесени 1909 године. Деца — девојчице првог при-

: То беше школа на форму реалке, која је у свој програм унела и главне дисциплине комерцијалних знања.