Učitelj

Радна школа на делу 383

припремног разреда (старије и млађе одељење) московске трговинске реалке долазиле су ту да раде наизменце, њих 25 до 40, у добу од 7 до д година млађи припремни разред; од 9—11 старији припремни, и од 9—12 први разред трговачке реалке. Са млађим припремним разр. имала сам 3 часа недељно, са старијим припремним — 5 часова, а са првим — 3 часа.

Рад са толиком количином деце био је заједнички, и ту ми је ручни рад указао огромну услугу. Мени је падало у дужност да децу учим јестаственици и земљопису. Морала сам да им дам она знања што су се налазила у програму наше школе: но остављена ми беше потпуна слобода да их додајем и да их друкчије групишем.

Програм нашег завода био је овај:

јестаственица — у старијем припремном разреду: Саставни делови земље. Глина, њене особине; израђевине од глине; печење глине. Глинени шкриљац. Песак, његова капиларност, одва= јање глине од песка. Пешчари. Кречњак, његови варијетети, печење и употреба кречњака. Гресет (торф) и тресетне баре.Грулеж итло. Камени угаљ; место и начин добивања угља; употреба. Нафта. Камена со; раствор и кристализација. Гранит. Промена тела услед загревања и хлађења. Термометар, како се он прави и проверава. Врење воде, водена пара; постајање воде. Ширење воде при смрзавању. Загревање и хлађење ваздуха. Друге особине ваздуха, као боја, прозрачност, растворљивост у води. Еластичност и тежина ваздуха. Висина атмосфере, Мере за тежину, мерење. |

Земљопис — у првом разреду: Појам о сразмерама. Четири кардинална правца хоризонта. Цртање планова у разним сразмерама. Правилан развитак географских представа: речно жорито, речна долина; спрудови, острва, плићаци, поплаве, стара пресушена речна корита, ритови поред река, извори, сурвавање обала, јаруге, њихово растење, вештачко и природно спречавање растења јаруга итд. — Курс физичке географије.

Своја предавања јестаственице и земљописа ја спојих ује„дно, тим пре, што земљопис као наука о земљи обухвата и изучавање биљних и животињских обличја, која живе на тој истој земљи. Џон Дјуи (Dewey), HDOBECOD педагогије, вели у «својој књизи „Школа и друштво“: ;

„Све науке као да се сједињују и удружују У географији. 9»